Svetkovina Presvetog Trojstva, najvećeg otajstva kršćanske vjere

''U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!'' Otajstvo Presvetog Trojstva središnje je otajstvo kršćanske vjere i života

Sveti Augustin htio je napisati knjigu o Presvetomu Trojstvu, ali mu nikako nije polazilo za rukom. Tada je usnuo san: vidio je sebe kako šeće obalom mora i vidi dijete na plaži. Dijete je školjkom prelijevalo morsku vodu u rupu u pijesku. Augustin ga je upitao: ''Što radiš?'' – Dijete je odgovorilo: ''Želim presuti more u ovu rupicu.'' – Tu su se velikom filozofu otvorile oči: ''Upravo tako nemoguću stvar pokušavam i ja, jer svojim ograničenim razumom želim shvatiti tajnu Presvetoga Trojstva.''

Tajna Presvetog Trojstva najveće je otajstvo kršćanske vjere, otajstvo iz kojeg je izašla povijest spasenja, piše Laudato TV.

Kršćanska vjera vjerovanje je u jednoga Boga, u tri osobe. Svetkovina Presvetog Trojstva slavi se drukčije od ostalih blagdana u crkvenoj godini. Ovdje se slavi temeljna istina vjere o Bogu koji je, kako Katekizam Katoličke crkve kaže, 'j'edan u trima božanskim osobama: Ocu, Sinu i Duhu Svetomu''. 

Crkva i svaki vjernik, slaveći Presveto Trojstvo, zahvaljuje Bogu na djelima stvaranja, otkupljenja i posvećenja ljudskog roda i pojedinačno svakog čovjeka. Ovom svetkovinom ispovijedamo da je Bog nad svim, sve je po Njemu i On je u svemu. Nad svime kao Otac, sve je stvorio po svome Sinu, a u svemu prebiva u Duhu Svetomu. 

Vjerujemo da je sa svima nama milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga. Svaki put kad izgovaramo: ''U ime Oca i Sina i Duha Svetoga!'', ispovijedamo Presveto Trojstvo – vjeru u jednoga jedinoga Boga, u tri osobe: Oca i Sina i Duha Svetoga. I sav naš kršćanski život, od krštenja do smrti, nosi pečat vjere u Presveto Trojstvo.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0