Vicepostulatura reagirala na okupljanje samoprozvanih antifašista

Vicepostulatura postupak mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće” oglasila se priopćenjem za javnost u kome se podsjeća da su u Drugom svjetskom ratu „jugokomunisti” ubili 66 članova Hercegovačke franjevačke provincije, od kojih sedam u Mostaru

U svom priopćenje u kome su reagirali na jučerašnje okupljanje u Mostaru u povodu 14. veljače, koji se u vrijeme SFRJ obilježavao kao Dan oslobođenja Mostara, iz Vicepostulature podsjećaju kako su na taj dan 1945. iz Franjevačkog samostana u Mostaru odvedeni, a zatim na obali Neretve na Čekrku ubijeni dr. fra Leo Petrović, fra Bernardin Smoljan, fra Rafo Prusina, fra Grga Vasilj, fra Jozo Bencun, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar. 

„Nisu bili suđeni ni na kakvom sudu niti je do danas netko odgovarao za taj ratni zločin. Nema u gradu Mostaru (izuzev franjevačkog samostana) ni ploče ili spomenika podignutih u čast ubijenim franjevcima i mnoštvu puka Božjega, kako u vrijeme rata tako i u poraću”, stoji u priopćenju. Iz Vicepostulature su citirali i aktualnog mostarskog gradonačelnika Marija Kordića koji je u svojoj objavi na društvenim mrežama prozvao sudionike jučerašnjeg skupa koji su, kako je rekao, Mostar nazvali mjestom neofašizma. 

„Oštro osuđujem takav javni govor koji ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju. Duboko sam uvjeren da smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela. Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat će sve slobode, provoditi reforme, ali i reagirati na zlonamjerne postupke i izjave”, poručio je Kordić.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0