Je li s fratrom sve u redu?

Gotovo 170 kilograma oraha s jednog stabla, e pa za to se mora puno stvari poklopiti! Orah mora biti poseban, s puno prostora na kojem će dominirati. I zasađen je baš na takvome mjestu, dominira dvorištem seoničke crkve

„On nije mjesec dana popušt’o, a nisam ni ja“, govori fra Sretan Ćurčić dok stoji ispred seoničke crkve i kuće, pored 37 mrežastih vreća napunjenih orasima, piše tomislavcity.com.

Gotovo 170 kilograma oraha s jednog stabla, e pa za to se mora puno stvari poklopiti! Orah mora biti poseban, s puno prostora na kojem će dominirati. I zasađen je baš na takvome mjestu, dominira dvorištem seoničke crkve.

Pitamo fratra koliko je orah star, a on kaže da je vjerojatno stariji od njega. Nasmijemo se i primjećujemo da su oba u najboljim godinama. Inače, nakon sadnje orahu treba 10-ak godina do dostigne punu visinu, a 15-ak godina da dostigne maksimalni urod. Nakon toga, kada orah počne rađati daje velike prinose i ima vrlo male zahtjeve. 

Pored prostora, orahu treba i „dobra godina“, a to je ova i bila, proljetni mraz nije mu naštetio, a izgleda da mu je godio i ostatak godine. I onda, krajem rujna dolazi najzanimljiviji dio priče. Ispočetka su orasi padali lagano i činilo se da je njihovo skupljanje ugodna zabava. 

No, jedne noći kada je seoničkim krajem protutnjalo manje nevrijeme s jakim udarima vjetra, plodovi oraha su popadali i napravili pravi tepih po asfaltiranome putu. Kako na jutarnju misu neki mještani dođu i 40-ak minuta ranije, kako bi se u miru molili, dolazak terenskoga vozila i lomljenje oraha izazvao je uzbunu kod fratra koji je brže – bolje pokušao spasiti što se spasiti da prije dolaska ostalih vozila. Pokušao je orahe kupiti ručno, pa je jedna baka predložila da uzme metlu, no i to je bilo presporo. Onda se prisjetio motorne puhaljke koja je pomogla da se orasi skupe na jedno mjesto, baš do početka mise. 

Je li s fratrom sve u redu 

Jak zvuk motorne puhaljke širio se selom, neke i probudio, pa je svima bilo čudno tko pila već u ranu zoru. A i fratar, iz cijele uzbune u zadnji tren se presvukao i počeo s misom, pa kada ga je probio znoj, bake, kojih je najviše na jutarnjoj misi, međusobno su se došaptavale i pitale je li s njihovim fratrom sve u redu… 

No, bitno je da su orasi bili “spašeni” i do zadnjega više nije bilo velikoga nevremena, svi su prikupljeni i spremljeni. Jest da ih sada treba i stući i izvaditi jezgru, ali oko toga nije priša, bit će dugih zimskih noći kada će se i to moći raditi. Zdrave masti iz oraha, osobito omega-3 kiseline utječu na zdravlje mozga i srca, pa kud ćeš bolje! 

Nakon što je pobrao orahe, fratar se okrenuo skupljanju lišća. Prostrano crkveno dvorište želi održati čistim i oku ugodnim, baš onako kako i zaslužuje ovo mjesto i ova crkva. A i stalni zvuk motorne puhaljke za lišće više nikoga ne uzbuđuje, znaju oni da je to njihov fratar.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

V A Ž N O! Drage Hrvatice i Hrvati – državljani BiH koji živite izvan BiH! Prijavite se za glasovanje na izborima! Rok za prijavu, koja omogućava glasovanje državljanima BiH koji žive izvan BiH, istječe 19. srpnja 2022. godine, više na www.izbori.ba ili putem info-linije: +387 33/251-331 i +387/33 251-332 ili e-adresa: info@izbori.ba // Opći izbori u BiH: Za glasanje van države se prijavilo 55.000 birača

SLIKA MJESECA: Goranačka ljepota