Je li s fratrom sve u redu?

Gotovo 170 kilograma oraha s jednog stabla, e pa za to se mora puno stvari poklopiti! Orah mora biti poseban, s puno prostora na kojem će dominirati. I zasađen je baš na takvome mjestu, dominira dvorištem seoničke crkve

„On nije mjesec dana popušt’o, a nisam ni ja“, govori fra Sretan Ćurčić dok stoji ispred seoničke crkve i kuće, pored 37 mrežastih vreća napunjenih orasima, piše tomislavcity.com.

Gotovo 170 kilograma oraha s jednog stabla, e pa za to se mora puno stvari poklopiti! Orah mora biti poseban, s puno prostora na kojem će dominirati. I zasađen je baš na takvome mjestu, dominira dvorištem seoničke crkve.

Pitamo fratra koliko je orah star, a on kaže da je vjerojatno stariji od njega. Nasmijemo se i primjećujemo da su oba u najboljim godinama. Inače, nakon sadnje orahu treba 10-ak godina do dostigne punu visinu, a 15-ak godina da dostigne maksimalni urod. Nakon toga, kada orah počne rađati daje velike prinose i ima vrlo male zahtjeve. 

Pored prostora, orahu treba i „dobra godina“, a to je ova i bila, proljetni mraz nije mu naštetio, a izgleda da mu je godio i ostatak godine. I onda, krajem rujna dolazi najzanimljiviji dio priče. Ispočetka su orasi padali lagano i činilo se da je njihovo skupljanje ugodna zabava. 

No, jedne noći kada je seoničkim krajem protutnjalo manje nevrijeme s jakim udarima vjetra, plodovi oraha su popadali i napravili pravi tepih po asfaltiranome putu. Kako na jutarnju misu neki mještani dođu i 40-ak minuta ranije, kako bi se u miru molili, dolazak terenskoga vozila i lomljenje oraha izazvao je uzbunu kod fratra koji je brže – bolje pokušao spasiti što se spasiti da prije dolaska ostalih vozila. Pokušao je orahe kupiti ručno, pa je jedna baka predložila da uzme metlu, no i to je bilo presporo. Onda se prisjetio motorne puhaljke koja je pomogla da se orasi skupe na jedno mjesto, baš do početka mise. 

Je li s fratrom sve u redu 

Jak zvuk motorne puhaljke širio se selom, neke i probudio, pa je svima bilo čudno tko pila već u ranu zoru. A i fratar, iz cijele uzbune u zadnji tren se presvukao i počeo s misom, pa kada ga je probio znoj, bake, kojih je najviše na jutarnjoj misi, međusobno su se došaptavale i pitale je li s njihovim fratrom sve u redu… 

No, bitno je da su orasi bili “spašeni” i do zadnjega više nije bilo velikoga nevremena, svi su prikupljeni i spremljeni. Jest da ih sada treba i stući i izvaditi jezgru, ali oko toga nije priša, bit će dugih zimskih noći kada će se i to moći raditi. Zdrave masti iz oraha, osobito omega-3 kiseline utječu na zdravlje mozga i srca, pa kud ćeš bolje! 

Nakon što je pobrao orahe, fratar se okrenuo skupljanju lišća. Prostrano crkveno dvorište želi održati čistim i oku ugodnim, baš onako kako i zaslužuje ovo mjesto i ova crkva. A i stalni zvuk motorne puhaljke za lišće više nikoga ne uzbuđuje, znaju oni da je to njihov fratar.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0