Raspored misa i obreda kroz Veliki tjedan za župu Goranci i Vrde

Veliki tjedan, najsvetiji dio u liturgijskoj godini, započeo je danas, Nedjeljom muke Gospodnje – Cvjetnicom

Na misama se kanta Muka Isusova, blagoslivljaju se grančice. Otpočinje Veliki ili Sveti tjedan, te proslava svetog Trodnevlja: Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote.

U nastavku donosimo raspored misnih slavlja i obreda u Velikom tjednu u župi Blažene Djevice Marije uznesene na nebo u Gorancima (Bogodol, Raška Gora) i Vrdima.

Veliki četvrtak, 14. travnja - Misa Večere Gospodnje

Prije podne je posveta ulja u Katedrali - stolnoj crkvi Mostarsko-Duvanjske biskupije, a potom su večernje euharistije u crkvama na spomen Isusove Posljednje večere, ustanovljenja Svete mise - Euharistije i Svećeničkog reda... Nakon mise u šutnji se ostane i u dostojanstvenom klanjanju Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

  • Misa posvete ulja u Katedrali Marije Majke Crkve 11:00 sati
  • Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima u 18:00 sati

Veliki petak, 15. travnja - Obredi Velikoga petka

Nigdje na svijetu nema mise, jer je toga dana spomen na trpećeg Isusa i njegovu jedinu misu - njegovu žrtvu. Toga dana je strogi post i nemrs. Bdijenje uz grob Isusov i molitve... U crkvama se upriličuje obred Velikoga petka: pjevanje ili čitanje Muke Isusove, otkrivanje i ljubljenje križa, te sveta Pričest.

  • Pobožnost križnoga puta na Humu u 14:00 sati
  • Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima u 18:00 sati

Velika subota, 16. travnja - Svečano vazmeno bdijenje

Nastavlja se bdijenje uz grob Isusov... u večernjim satima slijedi obred Velike subote: blagoslov ognja i uskrsne svijeće, počast uskrsnoj svijeći koja je vjernicima simbol Isusa Krista. Potom Služba Riječi – biblijska čitanja koja prikazuju osnovna razdoblja povijesti spasenja koja svoj vrhunac dosiže u dolasku Isusovu. Razmišlja se kako Krist svakom tom razdoblju daje smisao i puninu. Nakon čitanja slijedi Krsna služba: litanije i blagoslov vode i obnova krsnih obećanja, te svečana uskrsna misa, nakon koje bude uskrsni blagoslov jela.

  • Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima u 19:00 sati

Uskrs – Vazam, 17. travnja 

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva – Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani Velikoga tjedna.

  • Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima u 10:30 sati
  • Crkva sv. Ante u Bogodolu u 12:30 sati
  • Crkva sv. Petra i Pavla Vrdi u 11:00 sati

Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja 

Na ovaj dan, u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali, kada je lomio kruh. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali je to u 19. stoljeću skraćeno na jedan dan poslije Uskrsa.

  • Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima u 10:30 sati
  • Crkva sv. Nikole Tavelića u Raškoj Gori u 12:30 sati
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0