FOTO: Banjolučki biskup Franjo Komarica slavio misu na Groblju mira na Bilima

U subotu, 30. travnja na Groblju mira na Bilima banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica slavio je Svetu misu i blagoslovio okupljeni narod.

Svetu misu je predvodio banjalučki biskup dr. Franjo Komarica u koncelebraciji su bili fra Miljenk Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, don Pero Marići i don Vinko Puljić.

Na početku Svete mise biskup Komarica se zahvalio fra Miljenku Mići Stojiću koji ga je pozvao, a biskup Petrar Palić odobrio njegovo sudjelovanje na misi.

U svojoj homiliji biskup Komarica je rekao da je samo Božja providnost nadahnula ljude da se ovdje na Bilima digne ovo spomen područje za sve nemilosrdno ubijene i smaknute nedužne ljude. Osvrnuo se i na minule ratove u kojima su stradali brojni vjernici iz banjalučke biskupije.

Istakao je kako je sutrašnji svetac sv. Josip izuzetan Božji čovjek koji je imao najplemenitije držanje koje jedan vjernik može imati. Imao je mnoge izazove i zagonetke koje je izvršio.

- Na ovom spomen groblju mira, mi danas u svojim molitvama mislimo na sve one desetine tisuća naše braće i sestara u vjeri, iz ove ali i drugih biskupija naše zemlje čiji su životi prije 80-tak godina bili nasilno prekunuti od strane tadašnjih ljudi koji su se dali zavesti od sotone i tako se svrstali u potomke prvog bratoubojice Kajina, rekao je biskup Komarica.

Na kraju homilije izrazio je nadu da će uskoro na ovom mjstu biti dignuto 270 križeva za pobijene iz Župe Krnjeuša iz banjalučke biskupije.

Na kraju svete mise, fra Miljenko je zahvalio ocu biskupu Franji te mu je poklonio sliku autora Daniela Reze koji je uhvatio "trenutak pretvorbe" pokojnog fra Ivana Ševe od prije dvije godine.

Na kraju mise, predstavljena je minijaturna maketa budućeg spomenika Pietà ili Oplakivanje Krista koji prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo, a koji će biti postavljen i blagoslovljen 1. studenog na spomendan Svih svetih.

Sveta misa na Groblju mira, bude svake godine 1. svibnja na sv. Josipa Radnika čiji je zaštitnik male crkvice na ovom groblju, ali je ove gdoine pomjerena dan prije iz razloga što u župi Goranci počinju blagoslovi polja.

Idući događaj na Groblju mira na Bilima je 15. svibnja, obilježavanje Blajburške tragedije. Toga dana će u 16:00 sati zazvoniti zvona sa crkvice sv. Josipa.

 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0