Ranokršćanska Bazilika u Cimu iz V.-VI. stoljeća

Najstariji živući arheološki spomenik Mostara i okolice, drevna građevina koja svjedoči o kulturnom i vjerskom porijeklu ovih prostora još od pamtivijeka. 

Cimska bazilika svjedoči o starosti, bitnosti, ranome kršćanskome podrijetlu ovih prostora. Stoga ne damo da se zaboravi, da ju proguta veo vremena.

Povjesne činjenice:

  • Bazilika izgrađena u V.-VI.stoljeću, te zbog svoje impozantnosti neki istraživači pretpostavljaju da je bazilika u Cimu mogla biti sjedište drevne biskupije Seresenterum 
  • 1966. do 1969. - izvršena arheološka istraživanja i otkriveni temelji građevine, ali i drugi nalazi, kao ulomci kamene plastike, brojni pokretni nalazi te znatan broj grobnica iz perioda kasne antike – ranoga kršćanstva te i iz zreloga srednjega vijeka
  • 1969. objavljeni rezultati iskapanja u Glasniku Zemaljskog Muzeja 
  • 1995. izdana manja arheološka monografija 
  • 2004. arheološka iskopina bazilike u Cimu proglašena je kulturnim spomenikom BiH 
Početkom nove godine krenule su aktivnosti oko očuvanja ovog vrijednog spomenika na lokalitetu u Cimu, te nakon održanog satanaka planirane su sljedeće aktivnosti: Aplikacija za dodatne areheološko-istražne radove; Temeljem članka III. Odluke Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika osigurati adekvatan pristupni put do Bazilike; Plan sanacije, restauracije i konzervacije postojećeg stanja u cilju zaštite od daljnjeg propadanja; Izdavanje brošura i uvrštavnje navedenog lokaliteta u turističku ponudu Grada Mostara, te izrada adekvatnog suvenira.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Ivan Zelenika izrazio je nadu da će Gradska uprava uskoro pokrenuti postupak pronalaženja rješenja problema na dobrobit Grada Mostara i očuvanje ove povijesno važne bazilike.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0