Maslinovo ulje može pomoći da živite dulje

Studija objavljena u ponedjeljak u Journal of the American College of Cardiology pokazala je da ljudi koji konzumiraju više od pola žlice (7 grama) maslinovog ulja dnevno imaju manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti. 

Zamjena drugih izvora masnoće maslinovim uljem pokazala je dobre rezultate Istraživači su također otkrili da ljudi žive dulje kada 10 grama margarina, maslaca, majoneze i mliječne masti dnevno zamijene maslinovim uljem, prenosi index.hr.

Tijek istraživanja 

Za studiju su istraživači, na čelu s Martom Guasch-Ferré, višom znanstvenicom na Odjelu za prehranu na Harvardu, analizirali 60.582 žene i 31.801 muškarca koji su sudjelovali u studiji zdravlja medicinskih sestara i studiji praćenja zdravstvenih djelatnika, navodi se u priopćenju za javnost. 

Nitko od sudionika nije imao kardiovaskularne bolesti ili rak kada je studija započela 1990. godine. Svake četiri godine sudionici su procjenjivani upitnikom koji ih je pitao koliko često konzumiraju određene vrste masti i ulja i koje vrste ulja koriste za kuhanje, stoji u priopćenju za javnost. 

Istraživači su otkrili da su sudionici koji su konzumirali više maslinovog ulja bili fizički aktivniji, manje pušili, konzumirali više voća i povrća i češće se radilo o ljudima koji su bili južnoeuropskog ili mediteranskog podrijetla, stoji u priopćenju za javnost. 

Tijekom 28 godina istraživanja među sudionicima je umrlo 36.856 osoba. U usporedbi sa sudionicima koji su rijetko ili nikad konzumirali maslinovo ulje, ispitanici koji su konzumirali najviše maslinovog ulja su imali "19% manji rizik od kardiovaskularne smrtnosti, 17% manji rizik od raka, 29% manji rizik od neurodegenerativne smrtnosti i 18% manji rizik od respiratorne smrtnosti", stoji u priopćenju.

Kada su sudionici zamijenili druge masti, uključujući margarin, maslac, majonezu i mliječne masti, maslinovim uljem, rizik od smrti smanjen je između 8 i 34 posto, pokazalo je istraživanje. 

Nezasićena biljna ulja pokazala su se kao najbolja opcija 

"Naši nalazi podupiru trenutne prehrambene preporuke za povećanje unosa maslinovog ulja i drugih nezasićenih biljnih ulja", rekla je Guasch-Ferré, glavna autorica studije, u priopćenju za javnost.

"Kliničari bi trebali savjetovati pacijentima da određene masti, poput margarina i maslaca, zamijene maslinovim uljem kako bi poboljšali svoje zdravlje", dodala je Guasch-Ferré. "Naša studija pomaže u izradi konkretnijih preporuka koje će pacijenti lakše razumjeti i, nadamo se, implementirati u svoju prehranu." 

Potrebna su dodatna istraživanja u svrhu pronalaženja odgovora na neka važna pitanja 

U uvodu studije Susanna C. Larsson, izvanredna profesorica epidemiologije na Institutu Karolinska u Stockholmu, rekla je da i dalje nedostaje istraživanja na tu temu. "Trenutna studija i prethodne studije otkrile su da konzumacija maslinovog ulja može imati zdravstvene prednosti", rekla je Larsson u priopćenju za javnost. "Međutim, ostaje nekoliko pitanja." 

"Jesu li asocijacije uzročne ili lažne?" dodala je Larsson. "Je li konzumacija maslinovog ulja zaštita samo od određenih kardiovaskularnih bolesti, kao što su moždani udar i fibrilacija atrija ili i od drugih bolesti i uzroka smrti? Koja je količina maslinovog ulja potrebna za zaštitni učinak? Potrebno je više istraživanja kako bi se riješili brojni problemi i pitanja", piše Fox News.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0