Župne obavijesti i zanimljivosti Velikog tjedna

Veliki tjedan je vremensko razdoblje od Cvjetnice do Uskrsa. Veliki tjedan počinje Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje. Ovaj tjedan, jednom u godini svi svećenici iz biskupije slave sv. Misu posvete ulja sa svojim mjesnim ordinarijem, biskupom. Na Veliki petak je jedini dan u godini kada nema sv. Mise, nego se obilježava sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. Velika subota je dan tišine, do Vazmenog bdijenja, subotu navečer, koje je vrlo bogato obredima. Na Uskrs slavi se Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrti. 

Dani u Velikom tjednu su vrijeme kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu.

VELIKI ČETVRTAK, sv. Misa u Pod Jelom u 18 sati

Veliki četvrtak označava posljednji dan Korizme, a na taj dan navečer započinje Vazmeno trodnevlje. S obzirom na onaj prijepodnevni dio Velikoga četvrtka koji pripada korizmenom vremenu valja naglasiti da se tada slavi samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, a slavi ju biskup u koncelebraciji sa svojim svećenicima. Svi bi svećenici trebali biti na toj misi. Ta se misa naziva Misa posvete ulja, jer tada biskup posvećuje ulje svete Krizme koje se korist za krštenje, krizmu i sveti red te biskup blagoslivlje ulje koje se koristi za sakrament Bolesničkog pomazanja. Također, na toj Misi svi svećenici obnavljaju svoje svećeničke zavjete, što je vrlo znakovito s obzirom da je Krist na Posljednjoj večeri ustanovio Euharistiju i Sveti red. 

Navečer se u svakoj župi slavi Misa Gospodnje večere, kojom, ponavljamo, započinje Sveto trodnevlje. Riječ je o spomenu na Kristovu Posljednju večeru, kada je ustanovio Euharistiju i darovao nam se pod prilikama Kruha i Vina. Nakon svete mise može se upriličiti klanjanje pred Svetootajstvom, kao spomen na Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, kada su njegovi učenici pozaspali, dok se Otkupitelj svijeta znojio krvavim znojem.

VELIKI PETAK, sv. Misa u Pod Jelom u 18 sati

Veliki petak označava spomen na Kristovu smrt, pa stoga toga dana nema Mise, nego se upriličuju obredi Velikoga petka. Liturgijska boja je crvena, znak mučeničke smrti. I na Veliki petak se, kao i na Cvjetnicu, čita ili pjeva Muka, s tim da je ona uvijek po Ivanu. Na samom kraju iznese se Presveti Sakrament iz crkve, kao znak Kristove smrti. Strogi je post i nemrs.

VELIKA SUBOTA, sv. Misa u Pod Jelom u 19 sati

Velika subota predstavlja spomen na Kristov počinak u grobu, pa toga dana nema ni mise ni pričešćivanja. To je dan bez liturgije. Ako je moguće, vrata crkve su otvorena, kako bi se vjernici mogli pomoliti.

USKRS, Misa u Pod Jelom u 10.30, Bogodol u 12.30 sati

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, vrijeme koje se naziva Korizmom.

Župne obavijesti za svaki tjedan Župe Goranci, možete pratiti na OVOM linku!

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0