Donosimo sve važne informacije o postavljanju križeva na Groblju mira na Bilima

Zbog velikog interesa javnosti i učestalih pitanja koja stižu na e mail adresu redakcije ABCportala a vezana su za Groblje mira na Bilima kao i postavljanja križeva na tom spomen području razgovarali smo sa Perom Kožulom – predsjednik Povjerenstva i Velimirom Mabićem članom Povjerenstva, piše ABC portal.

Koji su razlozi obraćanja javnosti Povjerenstva  Široki Brijeg ? 
Zbog velikog broja upita u proteklih nekoliko mjeseci, Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega (u daljem tekstu Povjerenstvo) želi upoznati u prvom redu izravno zainteresirane obitelji žrtava, ali i cjelokupnu našu javnost, o humanom projektu na čijoj realizaciji radi od 2013. godine. Treba naglasiti da su zajedno s Povjerenstvom Grada Širokog Brijega nositelji ovog projekta i sva gradska/općinska povjerenstva Herceg-Bosne, njih devet (9) dosada utemeljenih, a svi zajedno djelujemo u okrilju 2014. godine utemeljenog Odjela za II. svjetski rat i poraće HNS-a BiH. Riječ je o zahtjevnom projektu Groblja mira na Bilima, koji je danas u poodmakloj fazi realizacije, a koji je nakon opsežnih i zahtjevnih dugogodišnjih infrastrukturnih radova, konačno stigao do svog vrhunca – do postavljanja križeva za svaku našu pojedinačnu žrtvu. Bijeli će križevi na Groblju mira na Bilima u budućnosti nijemo svjedočiti o težini žrtve koju je hrvatski narod Herceg-Bosne podnio u II. svjetskom ratu, ali i biti mjesto najdubljeg pijeteta koje svim našim žrtvama kao civiliziran katolički narod dugujemo.

Možete li ukratko o dosadašnjem radu Povjerenstva Široki Brijeg ?
Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega utemeljeno je 2009. godine i odmah je nakon utemeljenja krenulo s istraživanjima grobišta II. svjetskog rata i poraća na svom ozemlju. Od početka istraživanja Povjerenstvo djeluje u najtješnjoj suradnji s "Vicepostulaturom postupka mučeništva fra Leo Petrović i 65 subraće" (vicepostulator fra Miljenko Mića Stojić), ali i na temeljima njezinih dotada već bogatih iskustava. Rezultati opsežnih istraživanja gotovo potpuno nepoznatih činjenica s kraja II. svjetskog rata i iz poraća na Širokom Brijegu bili su nepredvidivi, ali na kraju neočekivani i šokantni. U nekoliko smo godina naših istraživanja utvrdili te u knjizi "Otkopana istina Širokog Brijega iz II. svjetskog rata i poraća" (tiskanoj 2017.) i objavili kako se na Širokom Brijegu iz vremena II. svjetskog rata i poraća nalazi 161 grobište s 500-600 neekshumiranih žrtava, 218 stratišta na kojima su stradale 304 žrtve, koje je rodbina kad je bilo moguće prenijela u svoje obiteljske grobnice, kao i popis od ukupno 2.165 stradalih žrtava sa Širokog Brijega, za koje smo objavili dostupne i poznate (iako ponekad nepotpune) podatke: ime, ime oca, prezime, mjesto i godinu rođenja, te mjesto smrti odnosno nestanka, ukoliko je jedno ili drugo poznato.

Kao POUG Grada Širokog Brijega, nositelji smo ideje o svehrvatskom memorijalnom kompleksu na razini H-B, koja je 2013. godine prihvaćena, da bi nešto kasnije u okviru Koordinacije povjerenstava i njezina realizacija bila pokrenuta, a onda i nastavljena u punom kapacitetu u okviru novoutemeljenog Odjela za II. svjetski rat i poraće HNS-a BiH. Na ograđenom prostoru od gotovo 8 hektara, najprije je izgrađena i blagoslovljena kapelica (crkvica) Sv. Josipa, potom i kosturnica, a onda je uređena središnja križna staza, te omeđene prostrane aleja i uređene prilazne ceste uokolo groblja. Završetkom tih (pripremnih) radova, pristupilo se postavljanju prvih od nekoliko desetaka tisuća križeva, koliko će ih na kraju (ako Bog da) biti postavljeno, što će ovaj zahtjevni projekt učinit nijemim svjedokom koji će zorno svjedočiti o težini žrtve hrvatskog naroda Herceg-Bosne u teška vremena II. svjetskog rata i poglavito poraća. Jedno je sigurno: ovaj nedvojbeno humani projekt zbog svoje veličine i potrebitih financijskih sredstava traži vrijeme, odnosno iziskuje dulje vremensko razdoblje kako bi jednog dana izgledao onako kako je zamišljen i projektiran.

Zašto križevi na Groblju mira na Bilima ? 
Projekt Groblja mira osmišljen je kao mjesto pijeteta svim našim žrtvama, koje im je dosada iz neljudskih i necivilizacijskih razloga bilo uskraćeno i oduzeto. Odlučili smo ispraviti tu u nebo vapijuću nepravdu i svakoj hrvatskoj žrtvi iz vremena II. svjetskog rata i poraća vratiti barem dio dostojanstva koje im je brutalno oduzeto. Odlučili smo svakoj pojedinačnoj žrtvi podignuti križ, neovisno je li ona vojna ili civilna, gdje je stradala ili nestala (u Širokom Brijegu na kućnom pragu; u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji ili Austriji; na Križnim putovima od Bleiburga do Srbije i daleke Makedonije), zna li joj se mjesto posljednjeg počivališta (groblje, pojedinačno ili masovno grobište) ili ono nije niti će ikada biti poznato (jer se nalazi negdje daleko, na nebrojenim Križnim putovima).
Križevi će biti postavljani dinamikom koja bude moguća, a koju diktiraju brojni tehnički i razni drugi uvjeti. Plan je da se svake godine za prigodu proslave 23. kolovoza - Dana sjećanja na totalitarne režime, postave oni križevi za koje bude izvršena uplata do 1. travnja tekuće godine. Kad je riječ o podacima o žrtvama, oslanjat ćemo se isključivo na službene popise žrtava, koje pripremaju općine i gradovi, odnosno župe ili pak ovlaštene osobe u manjim sredinama. Podno svakoga pojedinačnog križa koji bude postavljen na Groblju mira na Bilima, stajat će poznati podaci iz (službenih) popisi žrtava: ime, ime oca, prezime, mjesto i godinu rođenja, te mjesto smrti (odnosno nestanka), ukoliko je ono poznato.

Križevi širokobrijeških žrtava na Groblju mira ? 
Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega, najdalje je otišlo u istraživanju zločina II. svjetskog rata i poraća na svom ozemlju, kako u ekshumacijama dijela zemnih ostataka žrtava (dosada 144 ekshumirana tijela), tako i u opsežnom publiciranju svoga dosadašnjeg rada. Iz tog je razloga naše Povjerenstvo, kako je i bio red, prvo dobilo prostor na Groblju mira, u aleji (polju) u kojoj smo to i tražili, prednjoj lijevo do kapelice, a u kojoj su već postavljeni križevi stradalih svećenika. Od samog početka realizacije projekta Groblja mira namjera nam je bila omogućiti obiteljima svih 2.165 širokobrijeških žrtava, odnosno njihovoj bližoj i daljoj rodbini, da svojim (nevino) stradalima osobno postave križeve, gdje će u dane kad je to uobičajeno, moći položiti cvijeće i zapaliti svijeću. Zbog iznimnog interesa brojnih obitelji žrtava da osobno financiraju križeve svojim stradalim članovima, odlučili smo onima koji to mogu i žele učiniti, ponuditi takvu mogućnost, odnosno ponuditi mogućnost uplate financijskih sredstava za izradu jedinstvenog spomen-križa s podacima njihovoga stradalog člana obitelji ispisanim podno svakoga pojedinačnog križa. Nije nam bila namjera, kako su neki našu nedavnu obavijest zlurado komentirali, da bilo koga financijski obvezujemo, nego da samo pružimo mogućnost onima koji su izrazili izričitu želju da stradalom članu obitelji oni sami plate križ.

Nažalost, za pretpostaviti je da će biti i onih koji bi željeli, ali nisu u mogućnosti postaviti spomen-križeve svojim članovima obitelji, kao i onih koji nemaju više živih srodnika. Zbog toga pozivamo sve institucije, udruge, sve naše poslovne ljude, ali i sve ljude dobre volje, koji to mogu i žele, da svojim prilozima omoguće izgradnju i postavljanje spomen-križeva i za one "kojih se nema tko spomenuti". Takvima, ali i svima drugima koji već jesu ili će u budućnosti na bilo koji način pomoći dovršetku ovoga humanog projekta, Povjerenstvo Široki Brijeg se unaprijed iskreno zahvaljuje.


BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ŽUPANIJA ZAPADNOHERCEGOVAČKA GRAD ŠIROKI BRIJEG
 - P O V J E R E N S T V O za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega - Broj; POUG- 03/17-5 Široki Brijeg, 09.09.2019. godine 
O B A V I J E S T o 
mogućnosti i načinu uplate za postavljanja križeva žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, na Groblju mira - na Bilima, Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Širokog Brijega od danas počinje zaprimati uplate za podizanje križeva stradalim širokobriježanima, na Groblju mira - na Bilima. Projektom memorijalnog Groblja mira je predviđeno da se svakoj hrvatskoj žrtvi Herceg-Bosne podigne križ, neovisno o tome gdje je stradala, nestala ili gdje je pokopana. Široki Brijeg ima 2.165 žrtava Drugog svjetskog rata i poraća kojima bi s osobnim podacima trebali biti postavljeni križevi na Groblju mira. Svi oni koji žele mogu izvršiti uplatu novčanih sredstava za postavljanje križa stradalom članu obitelji ili donirati novčani iznos za one žrtve koje su ostale bez potomstva. Dogovorena uplata po jednom postavljenom križu iznosi 200 KM. Sve uplate i dobrovoljni prilozi javno će biti prikazane, a o rokovima za uplatu i postavljanju križeva u tekućoj godini svi zainteresirani će biti blagovremeno obaviješteni. Informacije o Groblju mira – Bile, radu Povjerenstva za grobišta Široki Brijeg možete naći na portalima www.grobljemira.info i www.sirokibrija.ba (prozor – Povjerenstvo). S poštovanjem, Široki Brijeg; 09.rujna 2019. godine 
POVJERENSTVO ZA OBILJEŽAVANJE I UREĐIVANJE GROBIŠTA ŠIROKI BRIJEG 

Ovdje možete naći imena žrtava > P O P I S <

bilebi, groblje mira
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0