Danas komemoracija na Groblju mira na Bilima


Svetu misu zadušnicu u 12 sati predvodit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji će ujedno i pokopati 41 pronađene neidentificirane žrtve ratnih i poratnih djelovanja Drugoga svjetskoga rata i poraća.

Organiziran je prijevoz prema Bilima, polazak u 10 sati sa Rondoa. Izravan prijenos komemoracije na Bilima možete pratiti preko Televizije Herceg Bosne, te na valovima radija 107,5 MHz Mostar 103,9 MHz Hercegovina.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. stoljeću obilježava se 23. kolovoza. Potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2008. godine.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe u Rezoluciji odlučno osuđuje teška kršenja ljudskih prava te vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive, ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji i time Skupština poziva sve komunističke i post- komunističke stranke u svojim državama članicama, koje to još nisu učinile, da ponovno ocijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, da se jasno distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima te da ih u cijelosti osude.

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji "Groblja mira" obilježava se od 2013. godine, navodi se u priopćenju.

bilebi, grobljemira
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0