Večeras otvorenje Pučke kuhinje fra Didak Buntić u Dompes-u


Ove godine obilježava se stota obljetnica pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine, piše Večernji list.

Tamburaškim koncertom u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru u ponedjeljak je započelo obilježavanje stote obljetnice pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je spasio tisuće hercegovačke djece od gladi i suše. Uz veliki tamburaški orkestar na koncertu su nastupili veliki župni zbor Kraljice Mira iz Međugorja, mezzosopranistica Monija Jarak, bariton Karlo Milićević, Marija Čolak, Darija Ramljak i Dražen Šego, a sve pod dirigentskom palicom maestra Alana Bjelinskog. 

Organizator Tamburaške rapsodije je Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga (HDTP) u suradnji s Hercegovačkom franjevačkom provincijom, a domaćin susreta je župa Međugorje. Naime, ove godine obilježava se stota obljetnica pothvata hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, koji je u Slavoniju vlakovima odveo tisuće djece iz Hercegovine kako bi ih spasio od gladi i suše, koja je u to teško vrijeme usred vihora Prvog svjetskog rata vladala u hercegovačkom kraju. U spomen na taj važan događaj, Hercegovačka franjevačka provincija je kroz cijelu tekuću godinu raznim kulturnim i drugim prigodnim manifestacijama u BiH i Hrvatskoj obilježavala ovu veliku obljetnicu. 

Tamburaška rapsodija u Hercegovini zapravo je preslika događaja pod nazivom Baranjska rapsodija, koja se svake godine održava u Belom Manastiru u Baranji, u organizaciji HDTP-a, a radi se o tamburaškom kampu koji traje pet dana, u kojim se intenzivno radi s velikim orkestrom od oko stotinu ponajboljih tamburaša i njihovih profesora iz cijele Hrvatske, zatim priređuju koncerti, a sve to pod dirigentskom palicom Alana Bjelinskog. Jedini tamburaški orkestar iz BiH koji sudjeluje u cijelom ovom projektu je tamburaški orkestar Misericordia iz Šurmanaca, župa Međugorje, jer su oni aktivni članovi HDTP-a i sudjeluju u Baranjskoj rapsodiji. 

U utorak, 5. rujna, planirano je otvaranje novoizgrađenog studentskog doma za siromašne studente Dompes i otvaranje pučke kuhinje fra Didak Buntić u Mostaru, nakon čega će biti održana svečana akademija, kojoj će nazočiti predstavnici izvršne vlasti Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Hrvatska rapsodija u Hercegovini završit će 6. rujna u Međugorju, gdje će veliki tamburaški orkestar u suradnji sa župnim zborom svirati svečanu večernju misu na vanjskom oltaru.


  • 17.45 – Okupljanje sudionika ispred Dompes-a, Franjevačka 1 Mostar
  • 18.00 – Otvorenje Pučke kuhinje fra Didaka Buntića u Dompes-u
  • 18.40 – Mimohod do Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače
  • 19.00 – Svečana akademija u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0