Održana sveta misa na Bilima - jednom od najstarijih svetišta u Hercegovini



Bile - Datiraju iz naše povijesti, traju u sadašnjosti i upućuju nas na vječnu budućnost.
Fra Luka Marić govorio svetu misu na jednom od najstarijih svetišta u Hercegovini. Neki pisani dokumenti tvrde kako već osam stoljeća kršćanski narod ovoga kraja na Bilima u brdima što spajaju Mostar i Široki Brijeg, bez prekidanja slavi misu. Za vrijeme surove i krvave Turske vladavine, malena uvalica je okupljala vjernički puk u molitvi i nikada za nju Turci nisu doznali.

Svake godine na nedjelju nakon Petrovdana, na Bilima se slavi sveta misa. Tako je bilo i u nedjelju. Uz mnoštvo svijeta koji je stigao iz svih krajeva Hercegovine, a ima i onih koji su "potegnuli" i iz daljih mjesta, kako bi stigli na prastaro svetište Misište, zasigurno, najstarije svetište na Bilima, ali i jedno od najstarijih svetišta u Hercegovini uopće. Prema crkvenim zapisima koji datiraju od oko prije 700 godina možemo vidjeti da su se od tih starih vremena u Misištu služile svete mise. Franjevci iz župe Mostarski Gradac brižno su bilježili i kroz povijest pratili razvoj ovoga kraja tako da danas imamo sve zabilježeno u crkvenim knjigama.

Prema predanjima znamo da su se mise ponekad održavale tajno uz ogroman rizik koji su vjernici morali nositi na svojim leđima. Uz koncelebriranje velikog broja svećenika, jučer je svetu misu predvodio fra Luka Marić, nadahnuto govoreći o tome kako se čovjek treba upitati Što je to on dao za Boga? Zanimljivo je da je ovo možda jedino svetište u kojem se ostaje i nakon mise. Najprije se driješe torbe s obiljem hrane, a ne nedostaje ni pića. Nakon užine veselica tek počinje. Pjesme, kola, svirka iz svih tradicijskih glazbala odzvanja dolinom, a bacanje kamena s ramena te skok u dalj su redovite discipline u kojima se nadmeću svi.

Framost / Hercegovina.info

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

bilebi
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0