Raspored blagoslova kuća 2017.


Blagoslov obitelji (kuća) u božićnom vremenu ima svoju dugu tradiciju. U božićnom vremenu to je važan liturgijski i pastoralni događaj, kojemu je svrha kroz zajedničku molitvu i zahvalu Bogu u vlastitim domovima izgrađivati obitelji kao kućne Crkve, a time pridonositi izgradnji cijele Crkve i cjelokupnog društva. Za dolazak svećenika pripremite na stolu: čašu s blagoslovljenom vodom i grančicu, Sveto pismo, križ i svijeću.

Vodokršće, 6. siječnja, u 13 sati
Staro selo
subota, 7. siječnja, u 10 sati
Sovići, Planinica, Kulašin


ponedjeljak, 9. siječnja, u 9 sati
Nugline, Modrave, Hrasti, Miljevci 


utorak, 10. siječnja, u 11 sati
Bili Greb, Puzevina, Podgradina, Kubati i Rajiči


srijeda, 11. siječnja, u 9 sati
Podkosom, Dugolaza, Drežnjaci, Glog, Pod Strimljom do Podčabulje


četvrtak, 12. siječnja, u 9 sati
Raška Gora 


subota, 14. siječnja, u 10 sati
Bogodol, Ladina 

Kao uspomenu na blagoslov svećenik svakoj obitelji daje prepoznatljivu naljepnicu na kojoj se, uz slikoviti simbol ili sliku, te godinu blagoslova, nalaze i tri slova: C + M + B. U nekim pak krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale. Koje je njihovo značenje?

Prema jednom tumačenju ova tri slova (u ‘našoj’ verziji: G+M+B) označavaju imena triju kraljeva: Gašpara (lat. Casparus), Melkiora i Baltazara. Ipak, ovo tumačenje nije jedino! Ova tri slova zapravo su akronim latinske blagoslovne rečenice:

C = Christus

M = mansionem

B = benedicat

Ili u prijevodu: Krist neka blagoslovi (ovaj) dom!

Svakako, lijepi običaj ispisivanja slova ili lijepljenja naljepnice na ulazna vrata, znak je da je dotična obitelj primila božićni blagoslov i da je ta obitelj katolička.
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0