Upoznajte najpoznatijeg lovca među svecima

Kad mu se Krist objavio u svjetlećem križu koji mu je pokazao jelen, Hubert je u tom znaku prepoznao poziv da svoj život posveti Bogu


Rođen je u plemićkoj obitelji 655./658. u Toulouseu u Francuskoj. Kao mladić živio je na dvoru franačkog kralja Teodorika III. u Parizu, a kasnije na dvoru Pipina Hertalskog u Metzu. Bio je cijenjen i sposoban. Oženio se plemkinjom Floribanne 682. s kojom je dobio sina Floriberta koji će kasnije postati biskup. Ostao je vrlo mlad udovac, ili bolje reći kod prvog poroda njihova sina. Hubert se ožalošćen smrću drage žene, povlačio sve češće u šumu i tražio utjehu u lovu.

Tako je prema legendi, dok je na Veliki petak lovio u Ardenima, ugledao jelena koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje, te da ode do biskupa Lamberta. Hubert je pronašao biskupa u Maastrichtu. Lambert, koji je kasnije postao svetac, ljubazno je primio Huberta i duhovno ga savjetovao. Odlučio se posvetiti službi Božjoj. Hubert je sva svoja plemićka prava prenio na mlađeg brata Oda i dao mu svoga sina na skrb, a sva svoja materijalna dobra podijelio je siromasima i postao svećenik. Prema Lambertovu savjetu, otišao je na hodočašće u Rim 708. godine.

U međuvremenu, lokalni plemići ubili su biskupa Lamberta. Prema legendi, papa je u snu saznao za Lambertovo ubojstvo. Imenovao je Huberta za novog biskupa, a ovaj se isticao molitvom i dobrim djelima.

U velikoj ceremoniji, dao je prebaciti tijelo sv. Lamberta iz Maastrichta u Liege u Belgiji, koji je tada bio maleno selo. Sagrađena je bazilika, koja će ubrzo postati katedrala. Liege je zbog toga brzo napredovao i naglo se razvijao. Hubert je postao prvi biskup Liegea, a sv. Lambert je proglašen za zaštitnika grada.U svojoj biskupiji proširio je kršćanstvo, a svojim velikim propovijedima i širenjem Isusova Evanđelja, posebno na području Ardena, zbog kojeg je i nazvan Apostol Ardena.

Umro je prirodnom smrću 30. svibnja 727., za vrijeme molitve Oče naš. Pokopan je u crkvi sv. Petra u Liegeu, a 3. studenoga 743. su prenijeli tijelo u benediktinsku opatiju Ardenima. Zato se i njegov spomendan časti toga dana. Mjesto je pak nazvano njegovim imenom Sveti Hubert i poznato je kao hodočasničko mjesto svetog Huberta.

Zaštitnik je lovaca, grada Liegea, lovačkih pasa, šumara, mesara, a zazivaju ga i kao zaštitnika od bjesnoće pasa i uboda zmije.

Po njemu je prozvana jedna pasmina pasa – pas sv. Huberta.

Josip Antolović SJ bitno.net
Od lovca za lovce
Opći optimizam vladao je 1878. godine kada je Wilhelm Mast osnovao tvornicu octa u svom rodnom gradu Wolfenbüttelu u Donjoj Saskoj. Posao je rastao i kada se osnivačev sin Curt Mast pridružio tvrtki sve je krenulo u novom jasnom smjeru. Ispostavilo se, naime, da je taj mladi čovjek iznimno talentiran u izradi biljnih ekstrakata. Proteklo je još nekoliko godina dok je Curt Mast pronašao savršenu formulu za svoj biljni liker. Međutim, 1934. godine se i to dogodilo – rođen je Jägermeister.  
Od 56 različitih vrsta bilja, cvijeća, korijena i voća te također 35% alkohola, Curt Mast je kreirao biljni liker koji je prštao od okusa. Poput brojnih njegovih suvremenika, Curt Mast je bio strastveni lovac, stoga je i svoj izum posvetio lovcima. Kao posljedica toga, nije imao poteškoća u pronalasku imena za svoj proizvod: nazvao ga je “Majstor lovac” – Jägermeister na njemačkom. Ovaj termin je bio vrlo dobro poznat kao profesionalna titula u to vrijeme zbog stoljetne lovačke tradicije pa tako ni odabir zaštitnog znaka nije trebalo daleko tražiti. 
Radi se o jelenu Svetog Huberta sa sjajnim križem među rogovima, zaštitnika lovaca. Još jedan karakteristični detalj veže se za ovaj popularni liker, a to je prepoznatljiva zelena Jägermeister boca. Legenda kaže kako je izumitelj Jägermeistera bio vrlo kreativan u potrazi odgovarajuće boce za svoj fini liker. Naime, u svojoj je kuhinji Mast bacao boce s određene visine na drveni pod kako bi različite modele podvrgnuo testu izdržljivosti loma.
Share:

Business

Popular Posts

Razmišljate o gradnji kuće, prostora ili o dizajnu interijera a nemate ideja !? Tu je 3D 2D Project