Stari običaji Hercegovačke prošnje

Nekad su momci umicali (dragovoljno ili na silu otimali) cure koje su željeli oženiti. Bila je to pa skoro legalizirana rabota koju crkva nije prihvaćala. Ako bi se umicanje ipak dogodilo trebalo je od biskupa ishoditi potvrdu ili vjenčanja neće biti. 


Momci bi noću ulazili u curske kuće bez znanja njihovih roditelja i odvodili ih u svoje selo kod obitelji u koje su imali veliko povjerenje jer su oni trebali čuvati umaknutu curu sve dok ne bi pristala na udaju ili do dolaska njenih roditelja. Ako bi roditelji primjetili što se sprema i pokušali spriječiti umicanje, onda bi se momačka družina razgoropadila i počela dijelili batine, a nerijetko je bilo razbijenih glava.

Prošlo je gotovo čitavo stoljeće otkako je dobrostojeća i ugledna seoska obitelj željela oženiti jednog od sinova. Malobrojno ali odabrano društvo krenulo je prosit curu u susjedno selo. Kad su stigli na odredište domaćini su ih ljubazno dočekali i pripustili u mladinu kuću. Ako su prosci došli s poštenim namjerama običaj je nalagao da prvi na praznu siniju (niski okrugli stol za više osoba) iznesu što su donijeli sa sobom. Na siniju je uglavnom stavljana slatka meza (orasi, lješnjaci, suhe smokve, rogači …) i piće (rakija loza). Prosci bi mladinoj obitelji u ime novog prijateljstva donijeli za poklon zaoblicu i bucet vina. Nakon upoznavanja i nazdravljanja ukućana s pridošlicama, išlo se u drugu odaju prositi buduću nevu.

Kad je prosci uvedu u kuću mlada ih sve srdačno pozdravi sa Hvaljen Isus i Marija i sjedne do budućeg svekra.A svekar će iz poštovanja prema nevjesti darovati joj jabuku, simbol plodnosti. Potom buduća nevjesta od svojih roditelja i Boga traži dopuštenje i blagoslov. Uz nekoliko prigodnih riječi roditelji daju dopuštenje i blagoslov za kćerku i budućeg zeta. Potom se za sve nazočne poslužuje hrana i piće. Dobro okrijepljeni gosti njihovi domaćini popravljaju raspoloženje kruženjem bukare napunjene crnim vinom. Raspoloženo društvo uz pokoju gangu opušteno čavrlja o svakodnevici. I kad je prijateljska atmosfera bila na vrhuncu budućoj punici vrag nije dao mira. Sama je sebi dala riječ i novom zetu očitala slovo. Istine radi imao je zet podosta bećarskoga duha a punici to očito nije pasalo. Prije nego je bilo što rekla nakašljala se i tvrdo je stegla rudenjak ispod brade. „Zete, znaš i ti da si troškali, pa ti radi mira u kući, novčanik lipo podaj mojoj Mari. Ona ti je sručna i pravi je kućević. Bude li ona upravljala kućom imat ćete i tičijeg mlika“.

Nakon izgovornih puničinih riječi atmosfera se naglo naelektrizirala, a napetost se mogla rezati po zraku.I dok je slušao prijinu pouku mladoženji, otac je sve nervoznije trljao ruke. Čim je sinova punica dovršila svoju priču, poskočio je sa tronošca i gotovo ultimativno poručio: „Od prošnje ti nema ništa. Vidiš li sine kako ti punica već sad dipli, a ćer joj ni praga tvoga prikoracila nije. Šta će tek bit sutra kad s tobom bude čorbu kusala. Nego sine čepi boce! Ajmo mi otkud smo i došli“. Nesuđena punica ni u snu nije mogla pretpostaviti da će zbog duga jezika razvrgnuti kćerinu udaju i buduće prijateljstvo.

Rasno portal
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0