25. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne

U organizaciji Hrvatske zajednice Herceg Bosne, a  pod pokroviteljstvom Hrvatskog Narodnog Sabora, u četvrtak 17. studenog 2016. godine održat će se svečana akademija u povodu 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, javlja Hrvatski Medijski Servis.


Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini. Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen - Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna, bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države. Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

- 18. studenog 1991. godine  u Grudama je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao privremena politička organizacija hrvatskog naroda u BiH koja će štititi sveukupne interese hrvatskog naroda u BiH. Danas, kada obilježavamo 25. obljetnicu utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne možemo sa sigurnošću tvrditi kako je uspostava Hrvatske zajednice Herceg-Bosne jedan od najvažnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda, poručili su iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR HB Mostar i Udruge organizatora otpora HVO u BiH.

Protokol obilježavanja 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg – Bosne:

  • 09:15 sati: Polaganje cvijeće paljenje svijeća na grobu pokojnog predsjednika HR HB mr. Mate Bobana, Gorica – Sovići,
  • 09:45 sati: Polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima, Park hrvatskih velikana, Grude,
  • 10:00 sati: Svečana sjednica Općinskog vijeća Grude, kino dvorana Grude,
  • 16:45 sati: Predstavljanje knjige „Pomet u glavu“, autora Valentina Ćorića, galerija Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača,
  • 17:45 sati: Polaganje cvijeća i paljenje svijeća na spomen-obilježju ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača,
  • 18:00 sati: Svečana akademija povodom 25. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg – Bosne, Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0