SUTRA VELIKA GOSPA: Slavlje širom Hercegovine, svečano u Širokom, Međugorju, Nevesinju, Gorancima...


Sutra se u Hercegovini proslavlja blagdan Velike Gospe, a u brojna marijanska svetišta stižu kolone hodočasnika iz svih krajeva svijeta. Hodočasti se i pješice i boso, te će brojni vjernici noćas "noć na glavu" i krenuti u susret Gospi.

Danas se i posti, a sve na slavu Marije koja se u Hercegovini, ali i cijeloj BiH posebno časti. Najstarije marijansko svetište je ono u Širokom Brijegu, a pohodi ga svake godine preko dvadeset tisuća vjernika.

Danas, 14. kolovoza na Uočnicu blagdana Velike Gospe procesija s kipom Širokobriješke Gospe krenut će od crkve Navještenja Gospodinova u 17 sati. Svečano misno slavlje na Uočnicu (19 sati) predvodit će fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza (11 sati) predvodit će fra Željko Tolić iz Imotskog. Svećenici će početi ispovijedati već od 5 sati ujutro, a svete mise (bez propovijedi) moći će se poslušati u: 5, 6, 7, 8, 9 i 10 sati.

Uvečer, na blagdan Velike Gospe, a u sklopu programa obilježavanja Dana Općine Široki Brijeg, s početkom u 21 sat, na središnjem Trgu širokobrijeških žrtava održat će se koncert Dražena Zečića..
Na Veliku Gospu proslavlja se i dan općine Široki Brijeg. Uz Široki Velika Gospa slavi se i u Posušju, Međugorju, Nevesinju, Hrasnu, župi Seonica i Prisoje u duvanjskom kraju, potom Čitluku, Trebižatu, Rami… Okupljaju se i Posušaci iz svih krajeva svijeta, a ondje će središnju svetu misu u 11 sati predvoditi dr. fra Šimun Bilokapić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Večeras, na uočnicu Velikoj Gospi u Posušju procesija s kipom Gospe posuške polazi s Martića Križa u 18 sati. Procesija ide gradskim ulicama do vanjskoga oltara. Misu predvodi dr. fra Šimun Ćorić, misionar u Solothurnu (CH). I ovdje se na Gospojinu proslavlja i dan općine Posušje. Svečano je i u Seonici, ali i u Prisoju. Neizostavno je i Međugorje. Svete Mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 6, 7, 8, 9, 11, a svečana večernja misa je u 19 sati.

Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice. Mise na stranim jezicima su u prijepodnevnim satima. U crkvi Velike Gospe u Nevesinju također će se okupiti značajan broj vjernika, a uz spomenuta mjesta Velika Gospa se slavi u još brojnim manjim mjestima u Hercegovini.

Svečano će sutra biti i u Gorancima a svečana sveta Misa i procesija ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije počet će u 11 sati.

republikainfo.com | goranci online
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0