Cimljanke i Ilićanke odlaze u časne sestre


Čak pet djevojaka s područja Cima i Ilića odlučilo se zarediti, a dvije će to učiniti već ove jeseni. Ova mostarska prigradska naselja bilježe pravi procvat ženskih duhovnih zvanja u zadnjih par godina.

Kako je Dnevnom listu potvrdio župnik Cima i Ilića don Ivan Perić 11. rujna u Bijelom Polju ‘obući’ će se dvije nove časne sestre franjevke – Katarina Raič i Monia Ljubić.

Uz njih dvije, još tri djevojke iz Cima i Ilića su osjetile duhovni poziv, te su u postulaturi. Ako ovome pridodamo još da će u župnoj crkvi Krista Dobrog Pastira dogodine biti održana mlada misa Marina Krešića, mladića iz istoga kraja, koji na jesen završava potrebno školovanje u Sarajevu, onda je zapravo jasno da se u ovom kraju radi o vanserijskom procvatu duhovnih zvanja.

Slučajno ili ne, crkva u Cimu i Ilićima nije posvećena Luki ili Marku, kao što je to slučaj sa župama Cim (Marko) i Ilići (Luka) nego Kristu Dobrom Pastiru. Taj blagdan se slavi na četvrtu uskrsnu nedjelju, kada se posebno moli za duhovna zvanja. Stoga je i u tom kontekstu posebno obradovala odluka mladih djevojaka da svoj život posvete Bogu.

Župnik don Ivan Perić kaže da je saznanje da se toliko djevojaka želi zarediti bilo istinski i pozitivan šok, a da je osobito dobro što se mahom radi o zrelim i obrazovanim djevojkama, što daje dodatno jamstvo da su čvrste u svojoj odluci. Inače, muških duhovnih zvanja ove godine u Hercegovini manjka.

„Prošle godine smo imali šest mladomisnika, trojica za Hercegovačku franjevačku provinciju, trojica za Biskupiju, ove godine po jednoga. Dakle samo dvojica“, kaže don Ivan Perić.

Očekuje se da bi se još koji mogao prijaviti do konca ove godine. Inače, Župe sv. Marka (Cim) i sv. Luke (Ilići) utemeljene su prije 23 godine odvajanjem od Katedralne župe Marije Majke Crkve.

Župnik je u zajedništvu s vjernicima i dobročiniteljima na granici Cima i Ilića podigao crkvu Krista Dobrog Pastira, koja je posvećena pred Božić 2014. godine, a služi objema župama.
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0