FOTO: Dovršavaju se radovi na Groblju mira, prijevoz osiguran na Bile


Obilježavanje 71. obljetnice Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma na Bilima kod Mostara na lokalitetu Groblja mira, ove godine će se upriličiti u subotu, 20. kolovoza u organizaciji Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat, te Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Svečanosti će prisustvovati predstavnici crkve u Hrvata na čelu sa biskupom mons, dr. Ratkom Perićem, visoki dužnosnici Hrvatskog Narodnog Sabora, predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života BiH, te član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora te predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Sveta Misa i posveta crkve održat  će se u 12 sati, a predvodit će biskup mons. dr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u koncelebraciji sa don Marinom Skenderom - tajnikom, dr. fra Ivanom Ivandom - domaćinom i goranačkim župnikom uz još par svećenika.

Kulturno glazbeni program, kojeg vodi Ante Bender, počinje u 11 sati, a pjeva zbor „Studenac“ iz Kruševa. Poslije komemoracije osiguran je besplatan grah i roštilj za sve posjetitelje. U događaj su uključena dva grada Mostar i Široki Brijeg, te dvije županije Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka.

Ove godine osiguran je besplatan prijevoz putnika s autobusima. Raspored vožnje:
Rondo – Balinovac – Bile -> polazak u 10.00 sati na Rondou
Ortiješ – Jasenica – Rodoč – Bile -> polazak u 10.00 sati s Ortiješa
Kruševo – Miljkovići – Smrčenjaci – Bile -> polazak u 10.00 sati iz Kruševa
Avenija – Rudnik –  Bijeli Brijeg – Cim – Ilići – Bile -> polazak u 10.00 sati „Vrh Avenije“

Prijenos uživo možete pratiti na Prvom TV i na Radiju Herceg-Bosne.

Upravo je na ovom lokalitetu, koje je zamišljeno kao skupno mjesto svih žrtava iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata, 2013. godine položen kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra “Groblje mira” na Bilima, gdje bi se trebalo podignuti više od 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, uglavnom Hrvata.

Pozivamo vas da svojom nazočnošću uveličate ovogodišnje spomen obilježavanje i komemoraciju, jer se i ove godine, kao i prethodne, na dan obljetnice na Bilima očekuje dolazak nekoliko tisuća posjetitelja iz BiH, Republike Hrvatske i inozemstva.

Dok smo bili u obilasku trajali su završni radovi, koje možete pogledati u galeriji ispod.

 
 
 
 
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0