LIPANJSKE ZORE: Ilići - Cim

Operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Tradicionalna proslava "Lipanjskih zora" ove godine slavit će se diljem hercegovačkih gradova od 5. do 22. lipnja. Svečanost je započela u Čapljini, obilježavanjem obljetnice PPN "Ludvig Pavlović", mimohodom ulica grada i postavljanjem vijenaca na Trgu hrvatske Slobode, te Svetom misom za poginule pripadnike Postrojbe. U Mostaru će osim središnje manifestacije, kada će se polagati vijenci i paliti svijeće na Trgu hrvatskih branitelja ispred HD HS Kosača i održavanja svečane akademije, održati i poseban program u naselju Ilići 11. lipnja i Cimu 12. lipnja.

SUBOTA, 11. lipnja: Proslava "Lipanjskih zora" i u Ilićima, specijalni gost Kićo Slabinac

Naime, kako su nam kazali organizatori, proslava Lipanjskih zora u Ilićima će započeti 11. lipnja polaganjem vijenaca na brdu Orlovac u 17:30 sati, a zatim će će biti upriličeno i svečano polaganje vijenaca ispred crkve u Babunu.

Od 19 sati bit će služena Sveta misa u crkvi sv. Franje, a u 20 sati na školskom igralištu kreće narodno veselje.

Kao specijalni gost proslavi Lipanjskih zora pridružuje se Krunoslav Kićo Slabinac.

Sjedeća mjesta i stolovi bit će osigurani u skladu s mogućnostima, a iz organizacijskog odbora Ilići kazali su kako se nadaju da će svi mještani i građani Mostara svojom nazočnošću uveličati ovaj dan, te ovaj veoma bitan dio mostarske povijesti.

Podsjetimo, Lipanjske zore prva su velika akcija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine.

Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

U svega 19 dana je oslobođena dolina Neretve i svi gradovi u Hercegovini. Vraćeno je pod kontrolu 1800 četvornih kilometara teritorija.


NEDJELJA, 12. lipnja: Cimljani tradicionalno obilježavaju Dan svog zaštitnika sv. Ante, III. bojnu cimsku i Lipanjske zore

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo "sv. Ante - Cim" iz Mostara već dugi niz godina (23. za redom) tradicionalno obilježava dan svog zaštitnika sv. Ante kao i uspomenu na III bojnu cimsku, Lipanjske zore i Dan škole u Cimu.

Sve vas drage ljude pozivamo da dođete i budete dio ovih svečanosti i spomendana, kako bi se u zajedništvu prisjećali slavnih vremena naše bliske prošlosti i slavili našeg zaštitnika mjesta.

Program svečanosti:
NEDJELJA 12.LIPNJA 2016 GODINE
17:30 - polaganje vijenaca na spomen obilježju Gorica
18.00 - centralni skup na Trgu III.bojne Cimske
18:30 - polaganje vijenca na Smrčenjacima
19:00 - Misno slavlje - Dom sv.Ante - CIM
20:30 - Bogat kulturno-umjetnički program i odlična zabava uz SLAVONSKE DUKATE (igralište/dvorana OŠ CIM)

U slučaju vremenskih neprilika proslava će se održati u školskoj dvorani.

Organizator
HKUD "sv.Ante – CIM" MOSTAR
https://www.facebook.com/hkudsvante.cim/

Suorganizatori
TO HDZBIH CIM
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0