Korizma je, želiš li postiti? Papa Franjo: Korizma je prilika da učinimo zaokret u svom životu


Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas, na Čistu srijedu, započinje četrdesetodnevni korizmeni hod koji će nas dovesti do vazmenog trodnevlja, spomena muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, središta otajstva našeg spasenja. Korizma nas pripravlja na taj tako važan događaj, zato je to “jako” vrijeme, prekretnica koja može u svakom od nas potpomoći promjenu, obraćenje. Svi trebamo biti bolji, promijeniti se na bolje. Korizma nam u tome pomaže i tako izlazimo iz zamornih navika i lijenog navikavanja na zlo koje nas vreba. U korizmi nam Crkva upućuje dva važna poziva: da postanemo svjesniji Kristova otkupiteljskog djela i da predanije živimo svoje krštenje.

Svijest o divotama koje je Gospodin učinio za naše spasenje budi u našem umu i srcu raspoloživost za zahvaljivanje Bogu, za ono što nam je on darovao, za sve ono što čini za svoj narod i čitavo čovječanstvo. Otud kreće naše obraćenje: to je zahvalni odgovor na divno otajstvo Božje ljubavi. Kada vidimo tu ljubav koju Bog ima prema nama, osjetimo želju da mu se približimo: to je obraćenje.

Duboko živjeti krštenje – to je drugi poziv – znači također ne navikavati se na situacije degradacije i bijede koje susrećemo dok prolazimo kroz naše gradove i sela. Postoji opasnost da pasivno prihvaćamo određena ponašanja i da nas žalosne stvarnosti koje nas okružuju nimalo ne iznenađuju. Navikavamo se na nasilje, kao uobičajenu svakodnevnu vijest; navikavamo se na braću i sestre koji spavaju na ulici, koji nemaju krova pod koji bi se sakrili. Navikavamo se na izbjeglice koje traže slobodu i dostojanstvo, koje se ne prihvaća kao što bi trebalo.

Navikavamo se živjeti u društvu koje teži živjeti kao da Boga nema, u kojem roditelji više ne uče djecu moliti i prekrižiti se. Pitam vas: znaju li se vaša djeca prekrižiti? Razmislite. Znaju li se vaši unuci prekrižiti? Jeste li ih to naučili? Razmislite i odgovorite u svome srcu. Znaju li moliti Očenaš? Znaju li izmoliti Gospi molitvu Zdravomarije? Razmislite i odgovorite na to. Ta naviknutost na nekršćanska vladanja i lagodnost uspavljuje nam srce!

Korizma nam dolazi kao providnosno vrijeme da učinimo zaokret u svom životu, da obnovimo sposobnost da reagiramo na stvarnost zla koje je trajni izazov. Korizmu treba živjeti kao vrijeme obraćenja, osobne i zajedničke obnove kroz približavanje Bogu i povjerljivo prianjanje uz evanđelje. Na taj nam način omogućuje također gledati novim očima braću i njihove potrebe. Zbog toga je korizma povoljno vrijeme za obraćenje na ljubav prema Bogu i bližnjemu; ljubav koja zna usvojiti stav Gospodinove besplatnosti i milosrđa, koji “posta siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite” (usp. 2 Kor 8, 9). Razmatrajući središnja otajstva vjere, muku, smrt i uskrsnuće Kristovo, shvatit ćemo da nam je neizmjerni dar otkupljenja dan slobodnom Božjom inicijativom.

Zahvaljivanje Bogu za otajstvo njegove raspete ljubavi; autentična vjera, obraćenje i otvorenost srce braći: to su bitni elementi za življenje korizme. Na tome putu želimo zazvati s posebnim pouzdanjem zaštitu i pomoć Djevice Marije: neka nas ona, koja je prva vjerovala u Krista, prati u danima snažne i pokorničke molitve, kako bismo, očišćeni i obnovljeni u duhu, proslavili veliko otajstvo uskrsnuća njezina Sina.

Papina kateheza na općoj audijenciju u srijedu 5. ožujka 2014.

Korizma je, želiš li postiti?

Posti od zavisti…
Posti od površnosti… Posti od laži…
Posti o kruhu i vodi…
Posti od neljubaznosti.
Budi susretljiv prema drugima i prema samom sebi.
Posti od srditosti i moli:
„Isuse blaga i ponizna srca,  učini srce moje po srcu svome.“
Posti od gunđanja i nezadovoljstva.
Otvori oči za sve dobro koje te okružuje
i raduj mu se.
Posti od gorčine.
I budi zahvalan za ono što imaš.
Posti od nestrpljenja i pretjeranih očekivanja.
Prihvati ljude kakvi jesu.
Posti od pustih i nepotrebnih briga.
I usudi se imati povjerenja u Boga.
Posti od ogovaranja.
I otkrij Isusa koji živi u ljudima.
Posti od sebičnosti.
I otvori se svojoj okolini.
Posti od osvetoljubivosti.
I pruži ruku pomirnicu.
Posti od nepotrebnih riječi.
Saslušaj druge.
Posti od želje za posjedovanjem
i raduj se postojanju.
Posti od oholosti.
I otkrij vrijednost ljudi koji te okružuju.
Posti od ponavljanja pobožnih riječi.
I uroni u molitvu.
Posti od škrtosti.
I otvori srce za potrebe onih koji imaju manje od tebe.
Posti od zavisti.
I veseli se tuđoj radosti.
Posti od laži, otkrij ljepotu istine.
Ona će te osloboditi.
Posti od nepravde.
I otkrij radost pravednosti.
Posti od površnosti.
I savjesno se posveti onomu što radiš.
Čini drugomu
što je tebi drago da ti drugi čini.
Ljubi Boga nadasve.
Ljubi bližnjega svoga
kao samoga sebe.
Tada će ti KORIZMA donijeti ploda.
Amen! Tako neka bude!

P.S. Iskoristi šansu koju ti dragi Bog pruža!
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0