Rade Marušić: Jedite i pijte zdravo i ne bojte se gripe niti prehlade


Kako bi izbjegli virusna i gripozna oboljenja što više jedite kiseli kupus. Visoka koncentracija vitamina C štiti organizam od sezonskih bolesti i najbolja je prevencija od obolijevanja i prehlade, poručio je Rade Marušić poznati širokobriješki i mostarski fitoterapeut.

Rade tvrdi da se u svojih 82 godine života nikada nije razbolio. Iako je već zašao u deveto desetljeće života ova vitalni starac izgleda barem 10 godina mlađe. Njegovi savjeti i terapije koje cijeli život preporuča mnogima koji kod njega dolaze po savjete pomogli su tisućama građana cijele BiH ali i Hrvatske koji su upravo kod njega pronašli prijeki lijek za svoje bolesti. S novinarima Dnevnog lista podijelio je savjete o tome kako tijekom zime ostati zdrav i na koji način svoj organizam očuvati od sezonskih bolesti.

“U zimskom periodu kiseli kupus je jedna od najboljih namirnica za konzumiranje. Ima visoku koncentraciju C vitamina koji značajno čisti organizam i krv. Kiseli kupus se može jesti s uljem kao salata ili se ispržiti na tavi a potom ga je najbolje začiniti bijelim lukom. On kao takav grije i štiti cijeli organizam u ovo doba zime, a bijeli luk je prirodni antibiotik i antiseptik koji pozitivno djeluje na cijelo tijelo i najbolja je prevencija od raznih upala, virusnih ili bakterijskih”, istaknuo je Marušić.

Umjerena temperatura

Preventivno djelovanje protiv gripe, prema njegovim riječima je i konzumacija hrane i pića čija temperatura ne bi trebala biti niža niti veća od 26 stupnjeva Celzijevih.

“Budući da kućna temperatura tijekom zime u većini kućanstava iznosi oko 25 stupnjeva, za organizam je veliki šok unositi hranu ili piće iz frižidera. Veliki nesrazmjer između tjelesne boravišne temperature i temperature hrane vrlo nepovoljno utječe na organizam pri čemu se poremeti metabolizam štitnjače a potom i ostalih organa”, savjetuje Marušić.

Čajevi

Posebna pozornost se treba posvetiti pri konzumaciji čajeva. Marušić ističe da se svi čajevi ne smiju uzimati stalno i u kontinuitetu budući njihova upotreba može izazvati različite neželjene pojave. Ipak, Marušić tvrdi da postoje nekolike vrste čajeva koje se mogu ispijati svakodnevno. To su majčina dušica, menta pitoma, menta divlja, stolisnik, šipurika i drenjak.

“U odbrani protiv nahlade kombiniraju se trave kao što su vrijesak, stolisnik i kunica. U jačem oboljenju kao što su upale disajnih organa kombiniraju se kopriva, preslica, medvjedka, stolisnik, majčina dušica i origano. Ovo je jači čaj u koji se može dodati i nekoliko kapi limunova soka. Limun je potrebno dodati u mlaku tekućinu kako da ne bi izgubio svoja pozitivna svojstva”, poručio je Rade. Kadulja, pelin, bokvica muška i ženska prema Marušićevim riječima su jaki antibiotici koje treba izbjegavati za stalno ispijanje jer se kombiniraju kao lijekovi. Ipak broj jedan od savjeta koje je Rade dao je prilagođavanje odjeće zimskim uvjetima. Kape, šalovi, topla i višeslojna odjeća prvi su korak u zaštiti tijela od prehlade i narušavanja imuniteta. „U svakom slučaju je dobro djelovati preventivno. Topla odjeća te čaj, med i limun su najsigurnija zaštita u obrani od sezonskih gripa i prehlada“, zaključio je Marušić.

Popara i lučnica za zdraviji organizam

Rade Marušić otkriva da se u tradicionalnoj ishrani krije mnoštvo sastojaka koji su korisni za obrambeni mehanizam organizma. Na prvom mjestu nalazi se popara.

“Poparu je potrebno napraviti sa starim kruhom, vodom, bijelim lukom i malo sira. Također lijepo je u sve to dodati malo rasola od kisela kupusa. Popara pet puta više ubrzava probavu od pure koja je također zdrava”, istaknuo je Marušić. U svrhu preventivnog djelovanja protiv gripe Marušić predlaže i Hercegovačku lučnicu pri čemu se uz istučeni luk doda sol, kiselo mlijeko i maslo, što je na kraju direktni antibiotik za organizam. Za kraj Rade je preporučio i pitu tikvenjaču koja je pored svega jedan od najboljih lijekova kod krona tankih crijeva.

Dnevni list
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0