FOTO: Sve je spremno za komemoraciju na Groblju mira na Bilima


U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve komunizma, nacizma i fašizma obilježavanje 70. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda na hrvatskom i međunarodnom spomen području sve je spremno za sutrašnju komemoraciju na Groblju mira na Bilima.

Tisuće bijelih križeva poredanih u pravilnim linijama dominirat će golemim planinskim platoom u mjestu Bile, 15-ak kilometara udaljenom od Mostara. Ispod njih ležat će posmrtni ostatci poginulih u Drugom svjetskom ratu, kao i ostaci svih žrtava komunističkog režima. Prema idejnom arhitektonskom rješenju najveće groblje za žrtve Drugog svjetskog vrata i ubijene u vrijeme komunističkog režima, koje će se zvati Groblje mira, po svojim gabaritima i izgledom, podsjeća na američko nacionalno groblje Arlington.

U oazi tišine iznad golemog prostora s bijelim križevima, dominira kapelica, s čije će desne strane biti postavljen golemi kip sv. Benedikta, zaštitnika Europe, a s lijeve strane Michelangelov kip Blažene Djevice Marije kako drži Isusa mrtvog (Pieta). Razlog postavljenja spomenuta dva kipa krije duboko simboliku, sveti Benedikt, kao zaštitnik Europe, bit će postavljen na Bilima i kao znak da su Hrvati dio kulturnog i civilizacijskog europskog prostora. Kip Michelangelove Piete simbolizira sve patnje, kroz koje je ovaj narod prošao i još prolazi.

Sveta misa održat će se u 12 sati, a vodit će je izaslanik mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanjske biskupije, don Željko Majić, generalni vikar biskupije u koncelebraciji sa goranačkim župnikom dr. fra Ivanom Ivandom, vikarom franjevačke provincije dr. fra Ivanom Sesarom i vicepostulatorom postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i ravnateljem službe Odjela za odnose s vjerskim zajednicama fra Miljenkom Stojićem.

Poslije svete Mise druženje će se nastaviti uz kulturno - umjetnički program uz dobar zalogaj i čašicu pića.











Goranci online
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0