Sve vijesti i obavijesti vezane za Gorance i okolicu

PRATITE NAS NA FACEBOOK - @gorancionline, TWITTER - @gorancionline, INSTAGRAM - @gorancionline, YOUTUBE - Goranci online, GOOGLE + - Goranci online. Kontakt: goranci.online@gmail.com

22. lipnja 2015.

Usmene predaje III: Grobovi - Djevojčin grob


Narodno pamćenje o tragičnim događajima u narodu, prenosili su se stoljećima sa koljena na koljeno, zaogrnuvši ih s vremenom, velom priča, predaja i legendi i sačuvavši ih tako do nsših dana.

U velikom opusu tih priča, važno mjesto zauzimaju i one priče o osamljenih grobovima djevojaka koje su umrle od kuce, te o grobovima mučenika i mučenica, koji su umrli zbog vjere. Mnoge predaje utemeljene su na povijesnim i arheološkim izvorima, a neki grobovi o kojima one govore postoje i danas.

Djevojčin grob

Priča ti kaže da je nki čovik tija pokopat nekog dičaka koji je muro od kuge u jedan stari grob na groblju Pod Jelom kraj crkve. Kad je iskopo grob naiša je na lipi, bili sanduk od kamena i odma je pomislija da je tu blago skriveno.

Kad je otvorija poklopac od straha se skamenijo jer je ugleda tilo djevojčice potpuno sačuvano. Kad se povratija od straha, pomolija se i zakopa nazad divojčicu, a dičaka je pokopa kraj nje.Marko Dragić, Klara Buhovac| Hrvatska kulturna baština 
u suvremenoj etnografiji i paremiografiji iz Goranaca kraj Mostara
Share:

Copyright © Goranci online | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com