Božićna priča iz sela Vrdi



Krivudavom cestom od Mostara, preko Goranaca na Vratince, pa dalje prema Čabulji se za nešto manje od sat vremena stigne do Vrdi, malenog, starog hercegovačkog sela gdje njegovi žitelji u četrdesetak kuća raštrkanih po malenim zaseocima provode dane i godine živeći životom koji je u gradskim sredinama odavno zaboravljen.


Stare kuće s odrinama obavijene plavičastim dimom iz obližnjih sušnica nagovješćuju skoro skidanje dimljenog suhoga mesa. Uredno složene cjepanice drva će tijekom duge i hladne vrdske zime izgorjeti u pećima na drva. Drva su pripremljena već odavno. Posao cijepanja više nije za Vrđane koji su ostali u svome selu. Stare ispucale ruke još puno toga mogu napraviti.

Ipak, godine su učinile svoje i sada je vrijeme da teže poslove obavlja obiteljski pomladak. Mlađe generacije žive u Mostaru ili dalje. Vikendom i blagdanima je seoska crkva dupkom puna. Tijekom pučke mise Vrdi djeluju kao selo puno života, djece i mladosti.

Vrdi za Božić procvjetaju
U stvarnosti nije tako. Vatra još uvijek gori u četrdeset dva ognjišta. Njezina toplina grije većinom jedno, rjeđe dvoje i u svega par kuća troje ukućana. Stari Vrđani nisu htjeli ostaviti selo i preseliti se u Mostar. Njihova djeca su to odavno učinila. Vikendom se svi koji su otišli sliju natrag svojim kućama pa selo oživi, napuni se smijehom i dječjom vikom. Za trenutak Vrdi postanu ono što su bili nekad. Nedjeljom uvečer ponovno sve utihne.

Tijekom Božića Vrdi procvjetaju. Tada se u selo vrate svi oni koji su život počeli graditi i preko granice diljem Europe. Posebno je važno biti kući za Badnju večer. Tako je i u kući Slavka i Ilke Marić.

Slavko je spretnim rukama koje cijeli život od drveta znalačkim pokretima oblikuju različite kućne potrepštine, od paljača, kuhača, do lukarice, već pripremio obla hrastova drva za Badnjak. Slavko i Ilka se raduju Badnjaku i Božiću. Njihov sin Križan živi u Austriji, ali s troje djece i suprugom ne propušta Božić proslaviti sa svojim roditeljima.

Tradiciju unošenja badnjaka Slavko još nije prepustio sinu Križanu. Križan i ostali članovi obitelji će i ove godine u kući čekati domaćina Slavka koji će kao i svaki put po starom hercegovačkom običaju ući i pozdraviti: “Na dobro vam došla Badnja večer i sutrašnje sveto porođenje Isusovo.” Ukućani odzdravljaju: “I s tobom Bog da zajedno.”

Badnjak se naloži i obitelj se izgovarajući ‘Vjerovanje’ zajednički pomoli Bogu na čast porođenja Isusovog i za duše svojih pokojnih. Domaćina i badnjak se prilikom ulaska u kući blagoslivlje blagoslovljenom vodom, a u nekim kućama se domaćin posipa žitom ili ječmom. Poslije “Pozdrava Gospi” uslijedi pjevanje božićne pjesme “U sve vrijeme godišta”.

Božićno jutro   
Božićno jutro je nekada bilo sasvim drukčije, priča Slavko.
- U moje vrijeme je u svaku kuću, rano ujutro, u samu zoru dolazio polaznik. Tako se naziva čeljade koje dođe u kuću i prvo čestita Božić. To bi obično bilo neko dijete od susjeda ili rodbine. Kao poklon polaznik bi dobivao jabuku, naranču i novac za čiju bi vrijednost mogao sebi kupiti neki slatkiš. Prije se djeci zbog toga ne bi bilo lijeno ustati u zoru. Sada su vremena drukčija, kaže Slavko.

Nakon čestitanja i zajedničke kave ujutro cijela obitelj zajedno ide na misu. Ispred crkve seljani zajedno zapjevaju gangu ili bećarac. Onda svatko ide svojoj kući na božićni ručak i paljenje svijeće. Tri božićne svijeće koje se pale u ime Svetoga Trojstva zataknu se u žito posijano na Svetu Luciju.

Do Božića žito uzraste i postane ležište za svijeće koje se po tradiciji povežu vrpcom s bojama hrvatske zastave. Ovaj dekor je neizostavan dio svake hrvatske božićne trpeze. U predvečerje se sastanu domaćini svakog pojedinog zaseoka da zajednički proslave veliki blagdan.

- U mojoj kući nas je prošli Božić bilo više od dvadesetoro. Orila se ganga i bećarac do kasno u noć. Kakav je Božić bez pjesme i veselja?! Tako će sigurno biti i ovaj put!, kaže Slavko.
On i Ilka imaju troje djece. Uz Križana, donijeli su na svijet i Mirjanu koja s obitelji živi u Mostaru i Mirjanku koja se udala u Čitluk. Upravo u vrijeme našeg posjeta obiteljskoj kući obje kćeri su došle obići roditelje.

Radost
Božićni kolači, kiflice, medenjaci i druge delikatese koje su donijele kćeri će i za ovaj Božić upotpuniti božićnu trpezu roditelja. Slavko, iako ima i veliku kuću u Mostaru, iz kojeg je zauvijek otišao prije 22 godine, kaže da ni za što na svijetu ne bi ponovno napustio svoja Vrda.

- Kad sam se prije više od 50 godina oženio, otišao sam živjeti u Mostar gdje sam napravio obiteljsku kuću i gdje sam proveo trideset godina svoga života. Počeo je rat i vratio sam se u Vrde. Nikada nisam požalio zbog toga. Nigdje drugo ne bi bio ovako sretan. Zimi iziđem vani i osluškujem šum vjetrova i krikove životinja. U ljetna predvečerja sjednem pred kuću i slušam pjev ptica i zrikavaca. To je za moje uši najljepša glazba koje u gradu sigurno nema, kaže starac koji svojom živošću i žilavošću nimalo ne ostavlja dojam čovjeka koji za koju godinu ulazi u deveto desetljeće života.

Božićno vrijeme mu je ipak najdraže doba koje tijekom godine proživi u Vrdima.
- Radujem se ponovnom okupljanju svojih najbližih, ali i prijatelja koje tijekom godine ne vidim. To mi sve nadoknadimo susretom poslije mise kada se ispričamo i zajedno proveselimo, kazao je Slavko.

Svi Vrđani poznaju zvuke glazbala i gusli što ih je izrađivao sada već pokojni Karlo Golemac kojega su svi poznavali kao Kašana. Ove godine se neće čuti pjesma s njegovih žica. Kašanova supruga Mara je i nakon njegove smrti ostala na Vrdima.
Unatoč pozivima sina Željka i kćeri da dođe u grad, starica još uvijek ustrajava u odluci ostati na svojim Vrdima.

- Ovdje sam navikla živjeti. Djeca me obiđu svaki dan i govore mi da pređem u Mostar kod sina, ali ću biti ovdje dok mogu brinuti o sebi. Poslije će bit što bude, kaže Marica.
Umjesto pokojnoga Kašana, ubuduće će božićne pjesme za svijećom na svome glazbalu svirati njegova unuka Maja, kći sina Željka, koja je upisom u Glazbenu školu krenula stopama svoga djeda. I njezine sestre, Ana i Karla, s nestrpljenjem čekaju Božić kada će “kod bake na Vrde”.

Život na Vrdima cvate u vrijeme Božića. Dašak nekadašnje Hercegovine u ovome dijelu zemlje živi u njegovim ljudima i vjerno čuvanim starim hercegovačkim katoličkim običajima. Nadamo se da će svijeća tradicionalne hrvatske katoličke obitelji još dugo, dugo gorjeti i da u Vrdima još  puno vremena neće utrnuti.

Valerija Ćorić / Dnevni list
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0