Stećci ili bilizi u župi Goranci

Stećak je vrsta kamenog nadgrobnog spomenika. Naziv mu potječe od prezenta participa glagola »stajati«, tj. »stojeći«. Stećci su nastali u srednjem vijeku i oslikavaju tadašnji život, a većinom se nalaze u Bosni i Hercegovini, ali ima ih i u jugoistočnoj Hrvatskoj, jugozapadnoj Srbiji i sjeverozapadnoj Crnoj Gori.

Stećci su se pojavili u drugoj polovici 12. stoljeća, doživjeli vrhunac u 14. i 15. stoljeću, te su se postupno prestali proizvoditi do sredine 16. stoljeća.

Na području župe Goranci, stećaka ima u:
  • Gorancima: 
  1. Pod Jelom, u pravoslavnom groblju nalazi se nekropola od 24 stećka, 19 u obliku sanduka, 4 u obliku ploče i 1 ima oblik sljemenika.
  2. Na Bilom grebu, u zaseoku Puzevina, nalazi se nekropola od 8 stećaka, od kojih su 4 u obliku ploče, a 4 u obliku sanduka.
  3. Vukin greb, u zaseoku Kubati nalazi se nekropola od 17 nadgrobnih spomenika. Ovi stećci u glavnom imaju oblik ploča.
  4. Krivaja, u blizini Kuletine. Jedan stečak je u obliku sanduka, a drugi stećak ima oblik ploče.
  5. Ćorića vlačice, u blizini zaseoka Đinkići nalazi se nekropola od 63 stećka. Ovi stećci su većinom utonuli u zemlju te im se ne može odrediti oblik.
  6. Pod Jelom, katoličkom groblju nalaze se dva nadgrobna spomenika. U dvorištu župnog ureda između stare i nove župne kuće nalazi se veliki stećak u obliku ploče.
  • Sovićima:
  1.  Stećci, na lokalitetu kod kuće Ivana Džidića Pedaušića. Nalazi se nekropola od 7 stećaka, 5 u obliku ploče, 2 u obliku sanduka.
  2. Raskrižje Sovići, Goranci, Planinica, u zidu ograde obitelji Krešić.
  • Bogodol:
  1.  Križi, unutar starog groblja u Bogodolu. Nalazi se nekropola sa 85 nadgrobnih spomenika. Od toga većina u obliku ploče i sanduka, te sljemenika.
  • Raškoj Gori:
  1. Vlake, u Domazetima unutar prvoslavnog groblja nalazi se nekropola sa 76 nadgrobnih spomenika. Imaju oblik ploča i sanduka.
  2. Kod Crkve sv. Nikole Tavelića, na lokalitetu Čalin dolac nalazi se 6 nadgrobnih spomenika.
  3. Pored ulaza u groblje i u groblju Gornja Čulica postavljen je veći stećak u obliku križa.
  4. Ćordina kula, u zidu kuće Matiše Aničića nalazi se uzidani kameni ulomak stećka na kojem je uklesan motiv zmije. Pretpostavlja se da je bio nadvratnik na ulazu srednjovjekovne crkve na Ćordinoj kuli.
  5. Vejzovići, u blizini pravoslavnog groblja nalaze se 2 nadgrobna spomenika koja su utonula u zemlju, te im se ne može odrediti oblik.
  6. Sirge, kod katoličkog groblja u ogradi obitelji Tipurić, gdje se nalaze 2 tećka.
 Cijelu galeriju stećaka pogledajte OVDJE.
 (wikipedija/Župa Goranci kraj Mostara) 
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0