Cijena topljenih komadića svinjske slanine iz godine u godinu raste u nebo. Čvarci, koji su nekoć bili hrana za sirotinju, danas su postali luksuzna delicija koja zna biti skuplja i od kulena i pršuta.
Čitateljica portala 24sata poslala je fotografiju sa zagrebačke tržnice na kojoj je kilogram ovog tradicionalnog specijaliteta označen s čak 28 eura (oko 55 KM). „Ovo me baš iznenadilo. Obzirom kakvo je stanje s pajcekima, koliko će tek biti čvarci oko Nove godine?“, pita se.
Čvarci su jedan od omiljenih specijaliteta u Hrvatskoj, posebno u Slavoniji, Baranji i Međimurju, gdje se i najviše proizvode. Nastaju topljenjem svinjske masti, prženjem dok ne postanu hrskavi, a potom se prešaju. Njihova popularnost toliko je velika da se u Hrvatskoj organiziraju i posebni festivali poput Čvarkijade, na kojima proizvođači pokazuju svoje umijeće.
Cijena je već prošle godine u studenom dosegnula 30 eura po kilogramu, a procjene govore kako bi ove godine mogla otići i iznad toga. Razlog su rastuća potrošnja svinjskog mesa, smanjenje proizvodnje te pojava afričke svinjske kuge, zbog koje su na velikim slavonskim farmama eutanizirane tisuće svinja.
Za mnoge ljubitelje ove delicije loša je vijest da će čvarci sve više postajati luksuz, a pitanje je hoće li se, uz ovakve cijene, i dalje naći na blagdanskim stolovima u istoj mjeri kao nekoć.









Nema komentara:
Objavi komentar