Hrvatsko maslinovo ulje košta 20 eura, maslinari tvrde: Mora biti skupo

Ako govorimo o kvalitetnom maslinovom ulju, ono mora biti skupo

"Uzgojiti, održavati i brati masline, pa prerađivati i kvalitetno čuvati je zahtjevno. Ako govorimo o kvalitetnom maslinovom ulju, ono mora biti skupo. A koliko skupo, u ovo vrijeme ludih cijena više nitko ne može sa sigurnošću reći", prenosi Večernji list BH.

"Koliko oko masline ima posla i troškova cijena litre pravog maslinova ulja od 20 eura nije pretjerana, ali je na našem tržištu nerealna jer ga nema tko kupovati, to je problem. Dakle, imamo realnu cijenu na nerealnom tržištu. Standard nam je takav da samo rijetki mogu sebi priuštiti 50 litara ulja po 20 eura za jedno kućanstvo. Skupo je to, ali trebate imati na umu troškove uzgoja i njege masline, od rezidbe, gnojidbe do berbe i prerade", komentira maslinar Ivo Konsuo iz Dubrovačkog primorja za Slobodnu Dalmaciju podatke Europske komisije prema kojima je hrvatsko ekstra djevičansko maslinovo ulje uvjerljivo najskuplje u Europskoj uniji. 

Čak i nakon pada cijena za gotovo tri eura u odnosu na lanjski cjenik, s 14,13 eura na 11,46 po litri Hrvatska i dalje s impresivnih 79 posto premašuje EU prosjek, a za čak 162 posto je skuplja naše od ulja iz Španjolske, glavnog europskog proizvođača.

Pad proizvodnje 

Dodatan problem je trend pada proizvodnje od tridesetak posto u odnosu na ranije godine, ali i nepovoljan utjecaj klimatskih promjena. A gdje su tek izdaci za terenski rad oko dalmatinske uljarice. 

"Kad berem, i ja uzimam dodatnu radnu snagu, ali dok traje ova zimska rezidba, ne, tko bi još to podnio? Kod nas u berbi pomognu domaći ljudi, ne uzimamo strance. Ako je neki srednji urod masline, onda angažiramo pet do šest ljudi na oko tjedan dana. Najviše imam sorte oblice, više od 90 posto, a preostalo su lastovka i nešto levantinke.

Istina, u butigama i shopping centrima ima i jeftinijih varijanti španjolskog ili grčkog ulja po 11 ili 12 eura litra, ali to nisu prava, daleko su ona od toga. Nemoguće je da pravo ulje tako malo košta, to su patvorine svega i svačega, mješavine. Evo, uzimali su stručnjaci uzorke na analizu pa se brzo pokazalo da to nije to. Naše je ulje perfektno okusom i zdravo, a ta lažna po desetak eura ne mogu se ni nazvati maslinovim uljima. Kod mene proizvodnja nije u toliko obujmu da bih se bavio još i prodajom, ali znam trendove", kaže Konsuo koji ima oko 200 maslina.

"To s maslinom vam je za mene čista ljubav. Proizvodite za sebe, nekome date za dar, zahvaliti se. Ako pokrijete troškove dobro, ako ne ništa. Ono malo što se proda, pokrije izdatke za gnojivo i to vam je otprilike to. Gnojivo nije problem nabaviti, ali je strašno poskupilo, 60 do 70 posto u posljednje tri do četiri godine. A jednoj maslini godišnje morate dati 4 do 5 kila godišnje koje u prosjeku košta jedan euro po kilu. I kad imate 200 komada maslina, kad sve to zbrojite, sve je jasno. Rezidba opet traje skoro cijelu zimu, a naravno treba platiti i preradu masline", ističe i dodaje kako na sreću ima vlastitu uljaru na preradu masline. 

Trošak raste 

"Mnogo mušterija kod nas prerađuje masline, tu se dosta radi ali kad nemate uljaru, trošak raste. Prerada je došla danas skoro na 0,30 eurocenti po kilu, tako da za tonu prerađenih maslina morate dati 300 eura. A nitko ne računa još i na dnevnice potrošene za taj posao. 

Evo, ja sam trenutno u ovom vremenu rezidbe, svaki slobodan trenutak si u maslinama. A gdje vam je barem tri, četiri puta godišnje košenje trave, prskanje u oplodnji…kad sve to imate u vidu, cijena i ne može biti niža od 20 eura, ali nismo mi tržište koje ga može nuditi po toj cijeni. Ja vam ovo malo što je za prodaju ponudim za nekih 15, to još može proći na tržištu. Teško se nositi s tim mješavinama u butigama dok jednog našeg čovjeka sa sela litra ulja košta ne ispod 7 ili 8 eura, za svoje potrebe", primjećuje ovaj mali primorski maslinar koji uz primarni posao vozača Hitne pomoći, u vrijeme prerade maslina prijavi godišnji odbor, a u slobodno vrijeme radi oko maslina i povrća za sebe i obitelj. 

Konkurencija je puno jeftinija 

Španjolska, koja proizvodi više od 40 posto svjetskog maslinova ulja na Mediteranu, godišnje od svake berbe "izvuče" između 1,3 i 1,5 milijuna tona. U slabijim godinama urod se kreće od 600 do 850 tisuća tona ulja. Cijena ekstra djevičanskog maslinova ulja iznosi prosječno 10 eura. 

Tradicionalno jača u maslinarstvu i uljarstvu je i Grčka, a nešto o cjeniku otkrivaju online narudžbe, prema kojima su najpovoljnija pakiranja u limenkama od 5 litara, po cijeni od sedamdesetak eura. Ulja s Krete i Peloponeza u pravilu postižu veću cijenu, naravno ako je ambalaža manja, cijena je veća, pa tako pola litre zna stajali i tridesetak eura. 

Konavljanin Ivo Mujo smatra da cijena od 20 eura za litru ulja nije astronomska: "Uzgojiti, održavati i brati masline, pa prerađivati i kvalitetno čuvati je zahtjevno. Ako govorimo o kvalitetnom maslinovom ulju, ono mora biti skupo. A koliko skupo, u ovo vrijeme ludih cijena više nitko ne može sa sigurnošću reći. U sveopćoj skupoći visoka cijena ulja i ne zvuči tako puno. A ima i jako puno ljudi kojima su masline zarasle u šikaru, trebali bi ih obnoviti, oporavit će se već kroz godinu, dvije dana", govori sugovornik. 

"Ove godine je odličan urod, zadnjih 20 godina nije bio ovakav. No, kod masline je problem što mnogi ljudi proizvode malo maslinova ulja i za više godina. Većina ljudi nije prisiljena prodavati ulje godinu za godinu, jer dogodine možda neće roditi. Masline su nepredvidive, posebno u našem podneblju, na način na koji se proizvode. U nas nema plantaža ni velikih maslinika, barem u širem dubrovačkom kraju. 

Optimalno 15 eura? 

Tu prevladavaju masline zasađene prije stotinu i više godina, oko njih ljudi uglavnom malo očiste i puno ne rade. Ali treba održavati prostor, ima tu posla. A i maslina može jednu godinu roditi, pa sljedeće dvije zatajiti. Koliko god puno bilo recimo ove godine, poslije može podbaciti a ljudi nisu primorani prodavati i zato se drži tako visoka cijena. Jednostavnije, ako netko kupi ove godine dobro je, ako ne ostat će za dogodine. Dosta je zahtjevno i brati plod, jedan po jedan, to traži vremena i napora", kaže Mujo i dodaje kako osobno na tržištu nema potrebe prodavati masline sa svog OPG-a.

Podijeli na:

Povezane objave:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu