Ovaj hercegovački kajmak iz mijeha je zaštićen, cijena mu je 40 KM/kg

Gatački poljoprivredni kraj, poznat po svom autohtonom govedu, izdvaja se po jedinstvenom mliječnom proizvodu – gatačkom kajmaku iz mješine

Ovaj specijalitet ne samo da predstavlja vrhunac gatačke mliječne proizvodnje, već i simbol tradicije i kulturnog identiteta ovog kraja. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine nedavno je priznala kvalitetu gatačkog kajmaka dodjelom oznake porijekla, što potvrđuje njegovu jedinstvenost i autentičnost, piše hercegovina.info.

Oznaka porijekla i značaj Gatačkog goveda

Oznaka porijekla dodjeljuje se proizvodima koji su izrađeni isključivo od lokalnih materijala, što dodatno naglašava značaj gatačkog goveda u proizvodnji kajmaka. Ovo govedo je temelj brendiranja gatačkog kajmaka, čime se ističe važnost lokalne tradicije u očuvanju ovog specijaliteta. Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka, osnovano prije tri godine, uspjelo je osigurati zaštitu ovog proizvoda, što predstavlja važan korak u njegovom očuvanju i promociji.

Dragana Milović, predsjednica udruženja, naglašava da je potražnja za gatačkim kajmakom izuzetno velika, često nadmašujući kapacitete 26 članova udruženja. Ova zaštita ne samo da potvrđuje kvalitetu proizvoda, već otvara vrata razvoju ruralnih sredina i potencijalnom ruralnom turizmu. "Svaki naš proizvod se proda, a često imamo i veće interese nego što možemo proizvesti," ističe Milović.

Proces izrade Gatačkog kajmaka

Rada Mastilović, proizvođačica iz sela Kravarevo, objasnila je proces proizvodnje kajmaka, koji zahtijeva znatan trud i posvećenost. Nakon mužnje krava, mlijeko se donosi u kuću, cijedi, kuha i ostavlja da odstoji od 24 do 48 sati. Nakon toga, kajmak se stavlja u drvene kace, soli se i ostavlja da odležava najmanje dvadesetak dana, a zatim se prebacuje u janjeće mješine, gdje sazrijeva od dva mjeseca pa čak i do godinu dana.

Gatački kajmak, koji se prodaje po cijeni od 40 KM po kilogramu, te sirevi od 15 KM naviše, predstavljaju značajan izvor prihoda za lokalne proizvođače. Iako potražnja raste, iza svakog proizvoda stoji puno truda i odricanja, često uz podršku cijele obitelji.

Potpora Europske unije

Proizvođači kajmaka ne samo da su zadovoljni trenutnom prodajom, već su i motivirani daljnjim napretkom. Europska unija pomogla je nabavu suvremene opreme kroz program Reload 2, što će dodatno unaprijediti proizvodne procese. Odluka Agencije za sigurnost hrane o zaštiti gatačkog kajmaka doživljava se kao snažan poticaj za daljnji rad i unapređenje.

Gatački kajmak iz mješine nije samo hrana; on je simbol tradicije i predanosti koja se prenosi s generacije na generaciju. S obzirom na sve veće zanimanje i potražnju, budućnost gatačkog kajmaka izgleda svijetla, uz nadu da će ovaj autentični proizvod nastaviti oduševljavati ljubitelje dobre hrane daleko izvan granica Gacka.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0