Par iz Pule otrovao se gljivama koje su kupili na tržnici. Odlučili su podijeliti svoje iskustvo kako bi svi ostali bili upozoreni
- Kupili smo gljive na tržnici na Verudi. Prodavačica, koja i inače tamo prodaje, rekla je suprugu da su to pečurke. Mi gljive ne beremo i ne prepoznajemo ih - rekla im je sugovornica, prenosi portal Istra24.
Nakon toga su napravili ručak s kupljenim gljivama i njokima. Dva sata nakon jela, Puljanka je počela osjećati slabost, bila je blijeda, nije mogla disati i preznojavala se. Nedugo zatim, iste simptome je počeo osjećati i njen suprug, stoga su zaključili da bi gljive možda mogle biti problem.
Nazvali su hitnu, koja ih je uputila da dođu u bolnicu, gdje im je ustanovljeno trovanje gljivama, poznato i kao micetizam. Sugovornica lokalnog portala imala je teži oblik, a njen suprug blaži. Nisu se vraćali na tržnicu kako bi obavijestili prodavačicu, jer kažu da nisu htjeli ulaziti u “bespotrebne rasprave s njom”. Mislili su da su zaštićeni jer su gljive kupili posve legalno, na štandu.
U bolnici su im rekli da će poslati inspekciju na tržnicu i upozoriti na slučaj. Neslužbeno im je rečeno da je moguće da se u dobre gljive nepažnjom “ušuljala” samo jedna loša, koja nije bila jako otrovna te da su imali sreće. Iz komunalne tvrtke Pula usluge i upravljanje, koja vodi i Tržnicu, za portal Istra24 kažu da sa slučajem trovanja nisu upoznati. Dodaju da prodavači moraju posjedovati iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva, a proizvodi moraju biti svježi i imati odgovarajuću deklaraciju.
Državni inspektorat im je odgovorio da Inspekcija zaštite prirode kontrolira prodaju gljiva samo u onom dijelu koji se odnosi na to imaju li prodavatelji dopuštenje ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode, za sakupljanje gljiva u svrhu prodaje. Sanitarna inspekcija provodi službena uzorkovanja i analize svježih gljiva u maloprodaji, što uključuje i tržnice na propisane parametre sigurnosti hrane kao što su teški metali i pesticidi.
Poljoprivredna inspekcija, dodaju, nije nadležna za zdravstvenu ispravnost proizvoda, već kontrolu tržišnih standarda voća i povrća. U to spadaju uzgojene, ali ne i samonikle gljive koje se sakupljaju u prirodi.
Nema komentara:
Objavi komentar