Imate starih telefona? Evo koji najmanje gube na vrijednosti

Istraživanje koje je provela Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) za 2023. godinu pokazuje zanimljive razlike između vlasnika iPhonea i Androida kada je u pitanju sudbina njihovih starih telefona

Nakon kupovine novog pametnog telefona, korisnici se najčešće suočavaju s nekoliko opcija u vezi sa svojim starim uređajem. Dok neki zadržavaju stari model kao rezervnu opciju, drugi ga poklanjaju članovima obitelji, doniraju, recikliraju ili prodaju kako bi smanjili troškove nabavke novog telefona. 

Međutim, istraživanje koje je provela Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) za 2023. godinu pokazuje zanimljive razlike između vlasnika iPhonea i Androida kada je u pitanju sudbina njihovih starih telefona. Naime, 41 posto vlasnika iPhonea odlučuje se za prodaju ili zamjenu svog starog modela, dok je taj broj kod vlasnika Androida samo 17 posto. 

Jedan od ključnih razloga za ovu razliku leži u boljoj prodajnoj vrijednosti Appleovih telefona. iPhone modeli gube manje na vrijednosti s vremenom u odnosu na Android uređaje, što znači da njihova prodaja donosi veće profitne marže. Preko polovine vlasnika Androida (53 posto) zadržava svoje stare telefone, dok je taj broj kod vlasnika iPhonea znatno manji.

Ovo istraživanje također ukazuje na to da vlasnici iPhonea obično duže zadržavaju svoje uređaje nego vlasnici Androida, što dodatno potvrđuje dugoročnu vrijednost Appleovih telefona. 

Prema izvještaju SellCella, iPhone 15 Pro Max zadržao je najveću vrijednost tri mjeseca nakon lansiranja, dok su modeli iz serije iPhone 15 općenito imali bolju prodajnu vrijednost. Na primjer, vrijednost iPhonea 15 Pro Max pala je za 18 posto, dok je najprodavaniji Android model, Samsung Galaxy S23 Plus, izgubio 35 posto svoje vrijednosti. 

Prosječna vrijednost modela iz serije iPhone 15 opada za skoro 28 posto nakon lansiranja, dok su uređaji iz serije Galaxy S23 zabilježili veći gubitak od 44 posto. Googleov Pixel 7A izgubio je 52 posto, dok je OnePlus 11 imao pad od 48,5 posto. Na kraju, Galaxy S23FE zabilježio je najgori rezultat s gubitkom od 68 posto. 

Na osnovu ovih podataka, može se zaključiti da je Appleov iPhone bolja investicija u odnosu na Android telefone, barem kada se govori o očuvanju vrijednosti. Međutim, važno je napomenuti da mnogi korisnici Androida ne žele promijeniti svoje uređaje ili operativne sisteme koje koriste već dugi niz godina, što ukazuje na to da cijena nije uvijek presudan faktor u odabiru pametnog telefona.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0