Gljivama se otrovalo 23 ljudi

Zbog komplikacija nastalih uslijed trovanja gljivama, u protekla tri dana 23 pacijenta zatražila su liječničku pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, od kojih su troje zadržani na bolničkom liječenju 

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz UKC-a u Tuzli, u Klinici za infektivne bolesti u protekla tri dana javila su se 23 pacijenta zbog trovanja gljivama i svi su s područja Tuzlanske županije.  

Istaknuto je da je nakon pružene liječničke pomoći 20 pacijenata upućeno na kućno liječenje, dok su troje zbog teže kliničke slike zadržani u bolnici. Nitko od njih nije životno ugrožen.  

Simptomi trovanja gljivama su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev, dezorijentiranost, vrtoglavica pa čak i gubitak svijesti. Kod nekih trovanja ti se simptomi pojavljuju već nakon pola sata, a ovise o vrsti gljiva koje su konzumirane.  

Trovanja koja se manifestiraju nakon dužeg vremena su mnogo opasnija, jer otrovi već naprave nepopravljivu štetu u organizmu, prije nego što se povraćanjem ili proljevom izbace, te kod takvih trovanja nije isključen ni smrtni ishod.  

Aktualno razdoblje je vrijeme kada građani često imaju priliku konzumirati različite vrste gljiva. Pri tome treba biti oprezan, jer trovanje gljivama može biti vrlo opasno, pa čak završiti smrtnim ishodom.  

Kod branja gljiva, zbog postojanja vrlo sličnih vrsta, vrlo lako može doći do zabune i umjesto jestive gljive možete ubrati otrovnu.  

Ako netko dobro ne poznaje gljive, najbolje je da ih ne bere sam i da ih ne kupuje od ljudi za koje nisu sigurni da su dobri poznavatelji gljiva.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0