Danas se obilježava Svjetski dan misija odnosno Misijska nedjelja

Danas Katolička crkva obilježava Misijsku nedjelju, poseban dan kada se sjećamo važnosti misijskog djelovanja i naviještanja Radosne vijesti. Na svim misama se kupi lemuzina za misije

Tema ovogodišnje Misijske nedjelje inspirirana je riječima iz Evanđelja po Mateju: »Pođite i pozovite sve na gozbu« (Mt 22, 9), pozivajući nas na otvorenost i uključivost u dijeljenju Božje ljubavi sa svima, pišu Goranci online.

U Franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla, poslije pučke mise u 11 sati, tradicionalno će se organizirati "Misijska juha". Ovaj jednostavan, ali simboličan događaj podsjeća nas na solidarnost i zajedništvo s ljudima u misijskim zemljama, koji često trpe zbog siromaštva i oskudice. "Misijska juha" nije samo obrok, već čin darivanja i suosjećanja s onima koji su u potrebi.

Povijest Svjetskog dana misija

Misijska nedjelja, ili Svjetski dan misija, obilježava se predzadnje nedjelje u listopadu, a utemeljio ju je papa Pio XI. 1926. godine. Cilj obilježavanja ovog dana od samih početaka bio je širenje svijesti o važnosti misijskog rada, osobito u onim dijelovima svijeta gdje kršćanstvo nije poznato ili gdje ljudi trpe zbog siromaštva i neimaštine. Misijska nedjelja također ima praktičan aspekt – prikupljanje financijske i materijalne pomoći za misijske projekte diljem svijeta, koji uključuju gradnju škola, bolnica, crkava i pružanje humanitarne pomoći.

Misije – zadatak svih nas

Iako često mislimo na misije kao na rad misionara i misionarki u dalekim zemljama Afrike, Azije, Amerike ili Oceanije, istina je da su misije odgovornost svih nas. Kako naglašavaju Papinska misijska djela, misije su živa povezanost molitve, darivanja i primanja između onih koji rade na terenu u misijskim područjima i vjernika u župama diljem svijeta. Misije su poziv na aktivnu ljubav prema bližnjemu, bilo kroz molitvu, bilo kroz konkretna djela pomoći i podrške.

Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, pozivaju vjernike da se uključe u ovaj plemeniti rad. Svaka molitva, svaka marka darovana za misije, dio je globalne mreže solidarnosti koja pomaže onima koji su najpotrebitiji. Na ovaj način, svi možemo biti misionari u srcu, svjedoci Kristove ljubavi i milosrđa prema ljudima koji žive u težim uvjetima.

Današnja Misijska nedjelja podsjeća nas da smo svi pozvani na gozbu – gozbu ljubavi, solidarnosti i međusobnog darivanja. Svatko od nas može sudjelovati u širenju Radosne vijesti i pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija. Neka nas duh misija potakne da budemo radosni darivatelji i molitelji za našu braću i sestre diljem svijeta.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0