Blagdan je sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevaca, Klarisa i Trećeg reda

Diljem kršćanskog svijeta danas se slavi blagdan sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkih redova: franjevaca, klarisa te trećeg franjevačkog reda, koji se dijeli na Franjevački svjetovni red i Samostanski treći red. 

U Franjevačkoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru sinoć je održan obred preminuća sv. Franje, koji je predvodio provincijal fra Jozo Grbeš. Ovaj obred označava početak obilježavanja blagdana sv. Franje, a danas će se na svim misama razmišljati o njegovoj poruci i poslanju, pišu Goranci online.

Osam stoljeća nakon njegovog života, karizma sv. Franje i dalje privlači ljude diljem svijeta da se posvete služenju Kristu putem tri jednostavna zavjeta: poslušnosti, siromaštva i čistoće. Mnogi mladi, ali i odrasli, prepoznaju u ovom pozivu mogućnost da izraze ljubav prema bližnjima kroz življenje Evanđelja.

Sv. Franjo je poznat kao zaštitnik ekologije, a njegova je ljubav prema prirodi neupitna. Tijekom svog života vidio je trag Božje stvarateljske ruke u svemu, od biljaka i životinja do mudrosti i smrti, koju je nazvao „sestricom“. Njegova poruka o ljubavi prema prirodi često se prepliće s dubljim razumijevanjem ljudske zajednice. Franjo je u svakom čovjeku vidio Krista, njegovo lice, pristupajući s otvorenošću i ljubavlju prema svima, pa tako i prema gubavcima i sultanu, kojeg je zadivio svojom vjerom.

Ova jednostavna, potpuna i iskrena otvorenost prema svakom čovjeku čini sv. Franju relevantnim i danas. Njegova najvažnija poruka jest da u svakom čovjeku trebamo prepoznati lice Božje i težiti tome da budemo što sličniji Kristu. To ne znači da svi moramo postati novi sveti Franjo, već da na svom životnom putu otkrivamo Krista za sebe i druge.

U svijetu koji često zaboravlja na ljubav i suosjećanje, blagdan sv. Franje nas poziva da preispitamo vlastite vrijednosti i odnose prema prirodi i bližnjima. Njegov primjer nas potiče da živimo s integritetom, ljubavlju i otvorenošću, nastojeći u svakom trenutku vidjeti ono najbolje u ljudima i stvaranju oko nas. Kroz njegovu poruku, svatko od nas može pronaći inspiraciju za bolji život, ispunjen ljubavlju i služenjem.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0