Akademik Pečarić izadao knjigu "Thompson najveći živući Hrvat"

Hrvatski i svjetski matematičar te akademik Josip Pečarić izdao je novu knjigu o popularnom hrvatskom glazbeniku Marku Perkoviću Thompsonu, nazvavši ga "najvećim živim Hrvatom"

Knjiga, koja broji gotovo 500 stranica, analizira hrvatsku političku scenu kroz Thompsonov lik i djelo, te ga prikazuje kao više od običnog glazbenika. Prema Pečariću, Thompson je "simbol moderne hrvatske države" koji okuplja mladež i ujedinjuje narod svojom glazbom, piše Narod.hr.

Pečarić također izražava kontroverzne stavove o ustaškom pozdravu "Za dom spremni", ističući da bi trebao postati službeni pozdrav Hrvatske vojske i da bi trebao biti zaštićen kao "nematerijalna kulturna baština". Ovi stavovi izazivaju različite reakcije unutar hrvatske javnosti, jer je pozdrav "Za dom spremni" dugo bio povezan s ustaškim režimom iz Drugog svjetskog rata, što ga čini duboko kontroverznim.

Knjiga sadrži gotovo sve Pečarićeve kolumne, komentare i tekstove, koje je objavljivao na različitim portalima i društvenim mrežama. Pečarić, koji je rođen u Kotoru 1948. godine, ima bogatu akademsku karijeru. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, magistrirao iz nuklearne fizike, a doktorirao iz matematike s disertacijom na temu "Jensenove i povezane nejednakosti". 

Tijekom svoje karijere radio je u raznim znanstvenim institucijama, uključujući Geomagnetski institut u Grocki i Građevinski fakultet u Beogradu, prije nego se 1987. godine preselio u Zagreb, gdje je postao profesor na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim što je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Pečarić je član "The New York Academy of Science" i vodi istraživački projekt Republike Hrvatske vezan uz teoriju nejednakosti. Poznat je po tome što je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u ovom području, s preko 1.000 znanstvenih radova.

Njegova knjiga o Thompsonu već je privukla pažnju, ne samo zbog Thompsonove popularnosti, već i zbog stavova koje Pečarić iznosi o povijesnim i političkim pitanjima u Hrvatskoj.

Urednica knjige je Anđela Hodžić. Knjiga se može pronaći u digitalnom obliku OVDJE.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0