VIDEO Evo kao će izgledati novi sustav naplate cestarine u Hrvatskoj

Hrvatske autoceste (HAC) nedavno su potpisale ugovor s tvrtkama SkyToll iz Slovačke i TollNet iz Češke o uvođenju novog sustava naplate cestarine, čija je ukupna vrijednost gotovo 80 milijuna eura 

Ovaj projekt, koji se očekuje da će biti završen u roku od 24 mjeseca, financira se kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Jednostavnije plaćanje cestarine

Prema novim najavama, plaćanje cestarine bit će omogućeno putem dviju opcija: korištenjem uređaja ENC ili očitavanjem registarske oznake vozila. U sklopu ovog sustava, naplatne kućice trebale bi postati stvar prošlosti, što će olakšati prolaz vozačima i smanjiti vrijeme čekanja.

Novi sustav koristi dvije ključne tehnologije: DSRC (radijska komunikacija) za korisnike ENC-a i ALPR (automatsko prepoznavanje registarskih oznaka) za laka vozila. Za vozila teža od 3,5 tona, ENC uređaj bit će obavezan, dok će ostali vozači moći birati između DSRC i ALPR tehnologije.

U okviru novog sustava planira se postavljanje 208 naplatnih portala i 140 staza za brzu registraciju, što će omogućiti slobodan prolaz bez zaustavljanja. Time se očekuje skraćivanje vremena putovanja i smanjenje emisije štetnih plinova, dok će se cestarina i dalje obračunavati po prijeđenim kilometrima.

Kako se registrirati

HAC je osigurao više opcija za registraciju:

  1. Web-stranica: Korisnici mogu unijeti svoju registarsku oznaku i podatke o bankovnoj kartici.
  2. Mobilna aplikacija: Brza i jednostavna opcija za registraciju.
  3. Prodajni uredi HAC-a: Registracija je moguća i na fizičkim lokacijama.
  4. Brza registracija na ulazu: Vozila mogu stati na namjenske staze za automatsko prepoznavanje.
  5. Prodajni partneri: Registracija će biti dostupna i na benzinskim postajama i stanicama za tehnički pregled.
  6. Kupovina ENC uređaja: Mogućnost kupnje putem web-stranice, u prodajnim uredima ili kod partnera.

Postojeći korisnici ENC-a trebaju samo povezati svoj uređaj s registarskom oznakom vozila.

Kontrole naplate cestarine

Novi sustav predviđa mobilne jedinice koje će obavljati kontrole naplate cestarine. Ove jedinice će biti sastavljene od 60 vozila HAC-a, 9 vozila BINA-Istre i 5 vozila Autocesta Zagreb-Macelj. Opremljena su modernom tehnologijom koja omogućuje izravnu komunikaciju s nadzornim centrima, čime će se osigurati učinkovito praćenje korištenja autocesta i rješavanje eventualnih spornih transakcija.

HAC očekuje da će novi sustav značajno smanjiti operativne troškove i povećati udobnost putovanja. Sustav će biti kompaktan s postojećim europskim sustavima naplate cestarina, što će vozačima teških vozila omogućiti korištenje jedinstvenog uređaja za putovanje autocestama diljem Europe.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0