Velika promjena vremena i zahlađenje u narednim danima

Promjena vremena stigla je u Europu s dramatičnim posljedicama. Meteorolozi predviđaju da bi do vikenda u Alpima moglo pasti između dva i tri metra snijega, dok bi dijelovima Starog kontinenta mogla prijetiti velika opasnost od poplava, javljaju mediji.

U Njemačkoj se očekuje pad temperature za čak 20 stupnjeva, uz mogućnost rekordnih količina kiše. Meteorolozi upozoravaju da bi moglo doći do ozbiljnih poplava u jugoistočnom dijelu zemlje, kao i u Austriji i Češkoj. Ova izuzetno nagla promjena vremena rijetko se viđa i mogla bi izazvati značajne poteškoće.

Bh. meteorolog Nedim Sladić najavio je za petak prodor hladnog arktičkog zraka koji će donijeti intenzivnije padaline. "To je uvod u hladan rujanski vikend s temperaturama znatno ispod prosjeka za ovo doba godine. Najviše bosanskohercegovačke planine pratit će malo prvog snijega ove sezone. Prije toga, očekuje se jačanje juga u četvrtak", istaknuo je Sladić.

Prema prognozama, sutra prije podne očekuje se povećanje oblačnosti u Hercegovini, Krajini i jugozapadu Bosne. U poslijepodnevnim satima predviđa se kiša, pljuskovi i grmljavina, a padavine će se tokom noći proširiti na cijelu zemlju. Vjetar će biti umjerene jačine južnog smjera, s mogućim jakim udarima na zapadu, jugozapadu i središnjim područjima Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 9 i 14°C, dok će na jugu zemlje dosegnuti do 17°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 24 i 30°C.

U petak, 13. rujna 2024., očekuje se oblačno vrijeme u Bosni i Hercegovini s kišom i pljuskovima. U večernjim satima na vrhovima planina moguć je i snijeg. Jako jugo može biti prisutno na području Hercegovine i istoku Bosne, dok će u većem dijelu Bosne vjetar biti sjevernog smjera. Temperatura zraka bit će između 11 i 18°C, a na jugu zemlje između 18 i 25°C.

Subota, 14. rujna 2024., donijet će pretežno oblačno vrijeme u Bosni i sjeveru Hercegovine. U Bosni će padati slaba kiša, dok će se većinom u Hercegovini očekivati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 5 i 10°C, dok će na jugu zemlje biti od 13°C. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 10 i 15°C, a na jugu zemlje od 18 do 23°C, prema priopćenju iz FHMZ BiH.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0