Povlači se kobasica u kojoj je pronađena opasna bakterija

Iz prodaje se povlači prehrambeni proizvod zbog opasne bakterije koja može biti smrtonosna

Državni inspektorat je obavijestio potrošače o opozivu proizvoda: S-BUDGET Domaća dimljena kobasica 250g, EAN koda: 3856021220197, LOT 24285, upotrijebiti do 10.03.2025. godine. Kobasica se hitno povlači iz prodaje zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, prenosi pogled.ba..

Proizvod nije u skladu s Uredbom EU o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač je BELJE Plus iz Baranje, a proizvod je u maloprodaji u lancu SPAR Hrvatska. Radi se o opasnoj bakteriji Bakterija Listeria monocytogenes uzrokuje zaraznu bolest listeriozu koja može rezultirati preranim porodom i pobačajem tijekom trudnoće. 

Također, listerioza može zahvatiti središnji živčani sustav. Bakterija se nalazi u cijelom okolišu i u crijevima sisavaca (osim ljudi), ptica, ljuskara i paučnjaka. Riječ je o bakteriji koja se može razmnožavati pri prilično niskim temperaturama skladištenja (+4°C), a zbog izrazite otpornosti i visoke koncentracije natrijevog klorida, listerija može preživjeti različite postupke koji se koriste prilikom obrade namirnica. Kontaminirana hrana je glavni put prijenosa te bakterije iz okoliša na ljude.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0