Održan memorijalni uspon na Golubić na Čabulju

Svake godine, obljetnice nam pružaju priliku da se prisjetimo važnih trenutaka i odamo počast onima koji su dali svoje živote

Tako je bilo i jučer, kada su mještani Vrda zajedno s brojnim dobrovoljcima pohodili Golubić u dužini od oko 5,5 kilometara kako bi odali počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, s posebnim naglaskom na 31. godišnjicu stradanja hrvatskih vojnika, Joze i Petra Marića, pišu Goranci online.

Uspon je započeo preko već poznate staze, koja vodi preko Dobruljskog izvora, Krkovačkog klanca i Točila do vrha Golubića. Ovaj put je prepun sjećanja i simbolike, a kroz molitvu su se svi prisjetili dragih suboraca koji su dali svoje živote za domovinu. Dan je bio ispunjen uspomenama na dane ponosa i slave, kad su hrabri branitelji stajali u obranu slobode i neovisnosti.

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi, jutro je donijelo iznenađujuće lijepo vrijeme, koje je doprinijelo još većem značaju ovog emotivnog memorijalnog uspona. Ovaj put bilo je i onih koji su se prvi put među sudionicima našli i pridružili ovom važnom događaju, a njihova prisutnost dodatno je obogatila doživljaj i pokazala da sjećanje na heroje nikada ne blijedi.

Obilježavanje obljetnice pogibije hrvatskih branitelja na Golubiću, koji su stradali od strane Armije RBiH 1993. godine, također se poklapa s danom kada se obilježava pokolj na Uzdolu kod Prozora-Rame. Ovaj dan je prilika da se oda počast dvojici hrabrih branitelja iz Vrda, Jozi i Petru Mariću, koji su herojski dali svoje živote u borbi za domovinu.

Svake godine, ovaj memorijalni uspon postaje sve značajniji, pružajući svim sudionicima priliku da iskažu svoju zahvalnost i poštovanje prema onima koji su svoje živote položili za slobodu. 

"Bogu hvala na predivnom danu, ugodnom društvu i svim prisutnima koji su, iako neki po prvi put, pokazali da uspomena na hrabre branitelje nikada ne blijedi. Vrijedilo je.", poručuju svi sudionici, jer se sjećanje na njihove žrtve i dalje prenosi s generacije na generaciju.

tekst Goranci online / foto Andrija Golemac

 
 
  
 
 
 
 
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0