Kreću radovi na zvoniku Franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru

U ponedjeljak je započelo postavljanje skele na impozantni Zvonik mira franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, simbolu vjere i kulturne baštine ovog grada


Ovaj monumentalni zvonik, visok 107 metara i najveći je zvonik pored katoličke crkve u BiH, predstavlja jedan od najprepoznatljivijih i najvažnijih arhitektonskih elemenata Hercegovine, te je nezaobilazna destinacija za turiste iz cijelog svijeta, pišu Goranci online.

Radovi su krenuli u ponedjeljak, 2. rujna i da će trajati 60 radnih dana, a izvodi ihIntegra Ing d.o.o. Zenica.

Zvonik mira, koji se uzdiže iznad grada, nudi jedinstven pogled s vidikovca smještenog na visini od 75 metara. Za sve posjetitelje koji žele doći do vidikovca, osim lifta, vodi 370 stepenica koje omogućuju još zanimljivije iskustvo uspona. Svake godine, sve veći broj turista dolazi u Mostar kako bi uživao u spektakularnom pogledu na grad i njegove znamenitosti. Za izgradnju zvonika Franjevačke crkve Mostar je bilo potrebno 251.820 kilograma željeza, a ugrađeno je 5750 tona betona.

Franjevačka crkva, osim svog impozantnog zvonika, može se pohvaliti i bogatom bibliotekom koja sadrži oko 50.000 starih spisa, kako zapadnih, tako i istočnih. Ova biblioteka predstavlja najvažniju zbirku takvih karakteristika u cijeloj Hercegovini, čime dodatno doprinosi kulturnoj i znanstvenoj važnosti kompleksa.

Naime, 2011. godine započeti su radovi na postavljanju nove fasade na crkvi sv. Petra i Pavla te na uređenju prostora ispred i oko crkve. Ovi radovi uključivali su izgradnju velikog parking prostora koji može primiti do 55 autobusa i velik broj automobila, omogućujući lakše pristupanje velikom broju turista koji dolaze u Mostar.

Posebno značajan trenutak dogodio se 2016. godine kada je otvoren Zvonik mira, simbol mira i duhovnosti. Daljnji napori u očuvanju i unapređenju kompleksa rezultirali su dovršetkom unutrašnjosti crkve 2023. godine. U njoj su ugrađene fascinantne freske i više od 1.203.651 komadića mozaika, uključujući najveći mozaik Marije – Kraljice mira u Europi, smješten iznad oltara.

Stavljanje fasade na zvonik simbolizira kontinuiranu brigu i posvećenost očuvanju ove važne kulturne i vjerske baštine, osiguravajući da Zvonik mira nastavi služiti kao svjetionik nade i ljepote za sve buduće generacije.

foto Goranci online







 



Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0