HerzegovinaBike predstavlja nove biciklističke rute, jedna ide preko našeg kraja

Druga lokalna ruta, u okolici grada Mostara nosi naziv “Groblje mira i Divlji konji na Bilima”, i vodi bicikliste kroz fascinantne lokalne destinacije oko grada Mostara

Udruga HerzegovinaBike nedavno je predstavila dvije nove biciklističke rute, rezultat višegodišnjeg rada i pažljivog planiranja. Ove rute ne samo da ističu prirodne ljepote Hercegovine, već i povezuju važne kulturne i povijesne lokalitete, čineći regiju privlačnom destinacijom za ljubitelje biciklizma i outdoor aktivnosti.

Iz udruge ističu kako ove nove rute nude nezaboravno iskustvo kroz istraživanje prirodnih i kulturnih bogatstava Hercegovine. Biciklistima se pruža prilika da istraže povijesne znamenitosti, uživaju u prirodi te urone u jedinstvenu atmosferu regije. Svaka ruta pažljivo je osmišljena kako bi pružila potpun doživljaj, od prirodnih ljepota do bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa.

Biciklistička ruta UNESCO Baštine: “Od Mostara do Dubrovnika”

Prva predstavljena ruta nosi naziv "Biciklistička ruta UNESCO Baštine: Od Mostara do Dubrovnika". Ova tematska ruta povezuje četiri ključna UNESCO spomenika u regiji, dok prolazi kroz spektakularne krajolike Hercegovine i Dalmacije. Ruta započinje u Mostaru, poznatom po Starom mostu, simbolu mira i povezanosti, a završava u Dubrovniku, “biseru Jadrana”.

Na putu biciklisti prolaze kroz Stolac, gdje mogu posjetiti nekropole stećaka Radimlja i Boljuni. Ove srednjovjekovne grobnice pružaju fascinantan uvid u povijest i kulturu regije. Sljedeća destinacija je Špilja Vjetrenica, jedan od najvažnijih speleoloških lokaliteta, čiji je ulazak na UNESCO listu bio ključni trenutak za pokretanje ovog projekta. Završetak rute u Dubrovniku, gradu bogate povijesti i impresivne arhitekture, pruža savršen kraj ovoj avanturi.

Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike, ističe da je ova ruta važan korak u predstavljanju Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije. Planiraju dodatno proširiti rutu na ostale UNESCO spomenike u regiji, čime bi biciklistima ponudili još bogatije iskustvo.

Groblje mira i Divlji konji na Bilima

Druga predstavljena ruta, “Groblje mira i Divlji konji na Bilima”, vodi bicikliste kroz fascinantne lokalitete u okolici Mostara. Ova ruta nudi jedinstveno iskustvo koje spaja povijest, prirodu i avanturu. Ruta započinje u Mostaru, a prva stanica je Groblje mira na Bilima, posvećeno žrtvama totalitarnih režima. Ovaj povijesno važan lokalitet nudi i impresivne prirodne pejzaže.

Nakon toga, biciklisti se upućuju prema Bilima, gdje imaju priliku vidjeti divlje konje u njihovom prirodnom staništu. Ovaj prizor pruža jedinstveno iskustvo i povezanost s netaknutom prirodom. Ruta se nastavlja do Nekropole stećaka u Gornjem Pologu, koja sadrži impresivnu kolekciju stećaka, važnih arheoloških lokaliteta.

Cilj ove rute je privući posjetitelje da ostanu duže u Mostaru i okolici, a u planu je razvoj još najmanje pet lokalnih biciklističkih ruta u suradnji s lokalnim turističkim agencijama.

Obje rute koje predstavlja HerzegovinaBike pružaju nevjerojatne prilike za bicikliste da istraže ljepote i bogatstva Hercegovine i Dalmacije. Udruga poziva sve bicikliste, avanturiste i ljubitelje prirode da se pridruže ovim uzbudljivim rutama, istraže regiju i stvore nezaboravne uspomene. Uskoro se planiraju i promotivne aktivnosti, kao i organizacija biciklističkih događaja kako bi privukli što veći broj posjetitelja.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0