FOTO Radna akcija i druženje na Jezercu

Na predivnom subotnjem danu, kod Jezerca u Gorancima, miris roštilja ispunjavao je zrak, najavljujući ne samo druženje, već i radnu akciju


Jučer je na Gorancima održana hvale vrijedna akcija čišćenja Jezerca i pristupnog puta, koja je organizirana na inicijativu Temeljnog odbora HDZ BiH Goranci i Lovačke sekcije Goranci, uz potporu Gradskog odbora HDZ BiH Mostar, pišu Goranci online.

Ova akcija označila je 20 godina od obnove Jezerca, jednog od ključnih izvora pitke vode u ovom kraju. Poseban doprinos u ovoj akciji dali su ronioci iz Ronilačkog kluba Mostar, koji su se aktivno uključili u čišćenje.

Povijesna važnost Jezerca

Jezerac, smješten na brdu kod Škutorovih kuća, na nadmorskoj visini od 830 metara, ima duboku povijesnu i ekološku važnost za mještane Goranaca. Tijekom prošlog stoljeća, ovaj bunar i izvor pitke vode tri puta su spasili lokalno stanovništvo od žeđi tijekom nezapamćenih suša, u vremenima kada nije bilo mnogo drugih izvora vode ili čatrnja. 

Struktura Jezerca

Sam Jezerac je dubok 9 metara i širok 9 metara, s time da je na donjem dijelu nešto uži zbog suhozida izgrađenog na škarpi. Dno jezera čini tvrdi lapor, a vrh je polukružno oblikovan, s 32 kamene stepenice koje vode do trideset i treće drvene hrastove stepenice na samom dnu. Ova jedinstvena struktura čini Jezerac ne samo važnim izvorom vode, već i kulturnim spomenikom koji svjedoči o vještini i snalažljivosti lokalnih majstora.

Značaj ekoloških akcija

Ova akcija još je jedan primjer kako mještani, uz podršku lokalnih organizacija i volontera, mogu doprinijeti očuvanju prirodnih resursa i zaštiti okoliša. Neka ovaj projekt bude poticaj za buduće slične akcije i za daljnju brigu o bogatstvima našeg okoliša.


 

 
 
 
 
  
 
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0