Sedam izgubljenih katoličkih tradicija koje trebamo vratiti

Katolička vjera bogata je tradicijama koje su se s vremenom izgubile ili su postale manje uobičajene 

Vraćanje ovih svetih praksi može obogatiti našu vjeru i duhovni život. Evo sedam tradicija koje bismo trebali ponovno oživjeti: 

1. Škapulari 

Nošenje škapulara simbolizira našu posvećenost Blaženoj Djevici Mariji i njezinu zaštitu. Škapular nas podsjeća na važnost življenja svetim životom i na našu odanost Mariji. Kao tjelesni znak, stalno nas podsjeća da se trudimo biti bolji i bliži Bogu. 

2. Odricanje petkom 

Petkom se suzdržavamo od nečega kao znak sjećanja na Kristovu muku i smrt. Ova praksa može uključivati post, molitvu ili suzdržavanje od mesa. Pobožnost prvog petka, koja uključuje devet uzastopnih prvih petaka posvećenih Presvetom Srcu Isusovu, obećava posebne milosti u posljednjem času.

3. Dnevne pobožnosti 

Dnevne pobožnosti poput jutarnje i večernje molitve, molitve s obitelji, krunice (Isusova, Gospina, sv. Ante, Krunica Božanskog Milosrđa), molitve Anđeo Gospodnji u podne, čitanje Biblije i časoslova, te škropljenje kuće subotom navečer, sve nas podsjećaju na Božju volju i našu potrebu za Njegovom milošću. 

4. Gregorijanske mise 

Gregorijanske mise predstavljaju dubok način molitve za duše preminulih. Služenje 30 misa za pojedinca donosi iznimnu duhovnu učinkovitost i radost. Ova tradicija pruža utjehu obiteljima preminulih i pomaže dušama u čistilištu.

5. Sakramentali 

Sakramentali su blagoslovljeni predmeti poput ulja, vode i soli. Oni su moćni duhovni alati i opipljivi podsjetnici Božje milosti. Korištenje sakramentala u svakodnevnom životu može nam pomoći da osjetimo Božju prisutnost i zaštitu. 

6. Rođenje sv. Ivana Krstitelja 

Blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja slavi njegovu ulogu u navještanju i njegovanju zajednice. Tradicionalno obilježavanje krijesovima (svitnjacima) povezuje nas s promjenom godišnjih doba i liturgijskim kalendarom. Ovaj blagdan podsjeća nas na važnost Ivana Krstitelja i njegovog poziva na obraćenje.

7. Kvatre 

Kvatre su sezonska vremena molitve za Božji blagoslov za žetvu i zaštitu od nesreća. Ovi dani nas potiču da prepoznamo našu ovisnost o Bogu i našu ulogu kao upravitelja Njegovih stvorenja i dobara. Kroz kvatre, molimo Boga za pomoć i blagoslov, te za umjerenost u korištenju zemaljskih dobara. Vraćanje ovih izgubljenih katoličkih tradicija može obogatiti naš duhovni život i obnoviti našu povezanost s Bogom i zajednicom vjernika.

Laudato TV

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0