Obnova Jezerca - "Goranačko blago"


Dana 15.7.2024. je točno 20 god. od kada poče obnova Jezerca, bunara, izvora pitke vode na brdu kod Škutorovih kuća, smještenog na nadmorskoj visini 830 m. Nikada pouzdano nije utvrđeno ko ga je gradio i kada, prema nekim stručnim mišljenjima datira iz "Rimskog doba". 

Prema legendi pronašao ga je vol koji danima nije dolazio na poilo sa ostalim govedim te ga je čoban jednoga dana pratio i otkrio da pije vodu u jednom busu iz manje rupe u zemlji punoj vode. Sve poslije je jedna priča koja se prenosi s koljena na koljeno. Mještani se organiziraše te kopaj i kopaj. 

Nakon dugog mukotrpnog rada, ukaza se Jezerac, bunar koji stoljećima napaja bistrom pitkom vodom brojne mještane i stoku okolnih ograda i nastanbi i posta jedan od simbola goranačkog kraja. Samo u prošlom stoljeću od žeđi tri puta spasi mještane, žeđi izazvane nezapamćenim sušama u vremenima kad nije bilo puno drugih izvora vode ni čatrnja. Organizirala su se dežurstva, ložila vatra na dnu, pjevalo i igralo danima i noćima čekajući red da se nakupi vode u dvije kamenice da bi se napunilo burilo ili mišina, tada jedini sudi u seockim kućanstvima. 

Dva su izvora u Jezercu, otprilike 20 cm iznad dna, jedan jači od sjevera naspram Plandištu i jedan slabiji od istoka naspram Pranjića ogradama. Jezerac je dubok 9 metara i širok 9 metara, udnu malo uži jer je suhozidom zidan na škarpu. 

Dno koje je od tvrdog lapora sa vrhom vežu 32 kamene stepenice i na dnu trideset treća drvena rastova. Po priči naših starih, za vrijeme suše i piljkanja vode red su pravili  uglavnom ugledniji mještani i domaćini. Znalo se prikoreda propustiti čeljad u čijoj kući je bila nejač ili bolesnik, goranačka solidarnost i dobrota odavno je krasila ovaj kraj. Nakon ove kronologije o bunaru, osvrnuo bih se malo na obnovu koje se evo sjećamo nakon već 20 god. 

Nekoliko nas počesmo prvo naklapati da se organizira čišćenje i obnova Jezerca, srećom da nismo puno razmišljali o tome koliko je to zahtjevan i ozbiljan posao, Bog zna bili se na to odlučili. Jednom, od po pića u prodavnici kletog, nezaboravnog poštara Mirka na Bilograbnicama, odlučišmo da krenemo u tu avanturu. Moja malenkost, Kekez, Ivan Škutor, Percul i Dragan Čuljak preuzešmo spontano ulogu Odbora za obnovu. 

Nevjerovatno koliko smo odmah izazvali pozitivnu reakciju mještana i poduzetnika koji su uglavnom donacijama materijalom pomagali akciju. Za određene radove, uglavnom majstore zidare, prikladan kamen cement i šoder, gorivo i drugi  potrošni mater prikupljano je i dio novčanih sredstava. Angažirana je i mehanizacija lokalnih poduzetnika i par tvrtki koja je dala ogroman doprinos uz takoreći simboličnu naknadu. 

Preko 50 kubika raznog materijala, taloga i obrušenog kamena izvađeno je na površinu, sve do samoga dna. 

Paralelno sa obnovom Jezerca, bilo je planirano da se krene i sa Crkvinama, Odoljem, tako da je dobar dio zainteresiranih koji se želio uključiti i pomoći odbijan i čuvan za te nove podhvate. Nažalost, taj plan nije nastavljen jer se tek vidilo koliko Jezerac bio ozbiljan posao, Veliki fond slika (preko sto pedeset) iz svih faza obnove, koje sam snimao osobnim aparatom, (nije bilo kao danas mobitela sa kamerama) čuvam u osobnoj arhivi kao i dio dnevnika radova, pomoći, prikupljenih srestava,  troškovnika, posjeta, i drugih potreba želim u narednom periodu, nakon 20 godiba završetka obnove objaviti u prikladnoj fotomonografiji-brošuri da se podsjetimo na jedan trud koji je obilježio jedan sklad i zajedništvo našega kraja. 

Možda to bude inspiracija mlađim naraštajima da se lakše i hrabrije upuste u slične aktivnosti. 

Budući je od skoro Udruga "Vilino polje" u suradnji sa Goranci online, poznata po nezaboravnim organizacijama nekoliko manifestacija "Goranačkih ljeta" sa svojim vrijednim članovima reorganizirana u novu pod nazivom "Goranačko blago" čiji rad kordiniram u društvu sa vrhunskim stručnjacima iz arheologije, sveučilišne zajednice, akademskih i slobodnih umjetnika amatera, doktora,kulinarskih aktivista, poduzetnika i drugih zanimanja porijeklom sa našeg kraja, a koja u svom programu ima za cilj očuvanje i obnova goranačkih brojnih "zaboravljenih" simbola te očuvanje okoliša i najezde modernih tehnologija od kojih poneka ugrožava i samu kvalitetu naših života. Dakako koristeći iskustva i rad već organiziranih klubova i skupina sličnih namjera i programa. Veliki je popis želja i planova ali o tome akobogda drugi put. Kad se napravi prtina, lakše se i duboki snijegovi gaze. 

Budući da "Goranci online" kotira kao jedan od popularnijih portala ovih prostora, u što sam se osobno više puta uvjerio, očekujem i s te strane potporu, kako za objavu planirane građe o Jezercu, tako i eventualno novim aktivnostima na dobrobit svih, a ninačiju štetu. Puno je onih koji založiše živote za našu bolju budućnost, pošteno je bar pokušati nekako im vraćati dug. Ako ne sve, ponešto će biti i uspješno.

Iskreno živim u uvjerenju da trud od prije 20 god.je bio na tom tragu. 

U nastavku samo dio foto arhiava kao podsjetnik.

Vinko Marić

 
 
 
 
 
 
Podijeli na:

2 komentara:

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0