Danas je 4. Svjetski dan baka i djedova

Na današnji 4. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, prisjetimo se svih tih dragocjenih trenutaka koje smo proveli s njima. Neka nas ovaj dan podsjeti koliko su važni i koliko su obogatili naše živote

Četvrti Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba slavise danas, 28. srpnja 2024. Tema koju je odabrao Sveti Otac je „Ne odbaci me u starosti mojoj“ (usp. Ps 71,9) i ima za cilj skrenuti pažnju na činjenicu da je, nažalost, usamljenost gorka sudbina u životu mnogih starijih osoba. 

Njegujući karizme djedova i baka i starijih osoba te njihov doprinos životu Crkve, taj Svjetski dan nastoji poduprijeti nastojanja svake crkvene zajednice u vezivanju generacija u borbi protiv usamljenosti, sa sviješću da – kako se kaže u Svetome pismu – „Nije dobro čovjeku biti sam“ (Post 2,18).

"Mama, molim te, mogu li danas spavati kod djeda i bake?" Čuo sam danas u vlaku kako dijete pita majku, no dok sam se okrenuo da vidim dijete koje me je jednom rečenicom vratilo u prošlost, već ga nije bilo, izašlo je sa majkom… 

Kada je to vrijeme tako brzo prošlo? Mi odrasli zatrpani smo dosadnim prioritetima. Svakodnevno se borimo za nešto, a da ponekad ni sami ne znamo niti što želimo, a i ako znamo što želimo, ne znamo zašto to želimo i tako iz dana u dan. 

I onda jedna ovakva rečenica i sjećanje na bakin i djedov dom u kojem smo pronalazili sve što nam je potrebno i svu sreću, ispunjenje, mir u srcu i sigurnost… Njihova kuća mjesto je na kojem kazaljke sata provode vrijeme s nama i minute prolaze bez žurbe.

Njihova kuća mjesto je gdje su najobičniji tanjur juhe i domaći kruh s mlijekom najukusnija jela na svijetu. A okus domaćeg soka od višnje bolji je od najskupljeg soka iz trgovine. Njihova kuća mjesto je na kojem poslijepodne može vječno trajati, a opet nismo opterećeni, i stalno je mir u srcu, osmijeh na licu i glava puna mašte. 

U njihovoj kući sve postaje tako moguće … sve je tako jednostavno, a opet miriše na ljubav, na lipu i na šumske jagode. Njihova kuća je mjesto gdje pronalazimo ostatke djetinjstva i života naših roditelja. Ovaj luksuz, posjetiti ih nažalost više nemam priliku… Ostat će mi samo u mojim uspomenama… 

Ali kad bih mogao sanjati jedan san… i vratiti se u neki trenutak života, mislim da ne bi ni malo dvojio, već bih zamolio: "Mogu li danas spavati kod djeda i bake?" 

Na današnji Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, prisjetimo se svih tih dragocjenih trenutaka koje smo proveli s njima. Neka nas ovaj dan podsjeti koliko su važni i koliko su obogatili naše živote. Njihova ljubav, pažnja i mudrost su darovi koje nosimo sa sobom kroz cijeli život. Podsjetimo ih koliko ih volimo i cijenimo, jer njihova prisutnost čini svijet ljepšim mjestom, posjetimo ih ili obiđimo na vječnim počivalištima.

Tekst nadahnut pričom 
don Stjepana Ivana Horvata

Potpuni oprost za Svjetski dan baka, djedova i starijih osoba

Apostolska pokorničarna je objavila Dekret kojim se odobrava potpuni oprost povodom Svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba, koji se slavi svake godine četvrte nedjelje u srpnju, uz blagdan sv. Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake, koji se slavi 26. srpnja. 

Starije osobe mogu primiti oprost sudjelovanjem na nekoj od misa koje se slave povodom ovoga Svjetskog dana.Oprost se dodjeljuje i svima onima koji na ovaj Svjetski dan izvrše ‘djelo milosrđa’ posjetom starijoj osobi koja je sama. 

S obzirom na zdravstvenu krizu i činjenicu da neke starije osobe iz zdravstvenih  razloga ne mogu osobno prisustvovati misi, oprost se proširuje na one koji sudjeluju putem televizije, radija ili interneta.
Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0