Američki špijunski avion leti iznad Mostara i Međugorja

Iznad Bosne i Hercegovine ponovno leti avion sa uključenim transponderom, koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka

Radi se o Bombardier Challenger 650, poznatom kao Artemis, kojeg američka vojska koristi za prikupljanje podataka. Iako je avion u privatnom vlasništvu, američka vojska ga iznajmljuje po satu, piše bljesak.info.

Avion je poletio iz rumunjske Constante na obali Crnog mora, preletio Mađarsku i Hrvatsku, a zatim je kružio između Tuzle i Mostara. Od početka godine, ovaj avion je nekoliko puta letio iznad Bosne i Hercegovine, ali to ne znači nužno da snima BiH u, nego je moguće da snima i stvari u okruženju. 

"Ovi avioni mogu vidjeti jako daleko kada lete na visini od 40.000 stopa (oko 12 kilometara)", izjavio je Mike Chagnon, zamjenik predsjednika Leidos Defence Group, za web-stranicu Defensone. 

Koncept ovog špijunskog aviona se značajno razlikuje od prisluškivanja neprijateljskih razgovora na bojnom polju. Umjesto toga, omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija neprijateljskih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0