Večeras misa za sezonce u Franjevačkoj u Mostaru

U organizaciji Mosa Bone bit će održana misa za sezonce u kapeli crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru. Misa večeras, 5. lipnja, s početkom u 20 sati

Podsjetimo, zbog, nažalost, malih primanja u BiH, sve više mladih se odlučuje za sezonski rad na Jadranu. Hrvatskom primorju će, prema procjenama, ove godine trebati oko 70.000 radnika, a pored domaće radne snage, dobar dio radnih mjesta će biti popunjen i radnicima iz regije, piše bljesak.info.

Prema posljednjoj anketi Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Hrvatske udruge turizma (HUT), koja je obuhvatila portfelj od 165 objekata hotela i kampova, čak 56 posto subjekata je izrazilo potrebu za povećanjem radne snage u odnosu na prošlu godinu. 

Sigurna plaća (54 posto) i mogućnost smještaja (42 posto) dva su preduvjeta od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca, navode pak sezonski radnici, koji na Jadran na rad u sezoni ne dolaze samo iz različitih područja Hrvatske, nego sve više iz cijelog svijeta. 

Minimalna mjesečna plaća koju ove godine tijekom rada u sezoni očekuju konobari, kuhari, sobarice, recepcionari, prodavači i ostali iznosi u prosjeku 1231 euro neto, što je čak 30 posto više u odnosu na prošlu godinu. 

Većim plaćama naročito se nadaju kuhari, koji smatraju kako minimalna plaća u sezoni za njihov rad ove godine treba iznositi 1540 eura neto. Plaće izuzetno traženih kuhara idu i do 3000 eura mjesečno. 

Prema posljednjim podacima, u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva u BiH je bilo zaposleno 41.188 osoba. 

Prosječna plaća u ovoj djelatnosti iznosi 875 KM i znatno je niža od prosječne plaće u BiH, koja je prema posljednjim podacima iznosila 1.328 KM.

U organizaciji Susreta za mlade u Franjavačkoj crkvi sv. Petra i Pavla - Mosa Bone bit će održana misa za sezonce u kapeli crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru. Misa večeras u srijedu,5. lipnja, s početkom u 20 sati.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0