Papa Franjo proglasio Svetu godinu

Papa Franjo službeno je proglasio Svetu godinu koja počinje krajem prosinca, čime je naglasio potrebu za nadom u svijetu opterećenom glađu, siromaštvom i ratom

Jedan od najvažnijih događaja Rimokatoličke crkve, Sveta godina ili Crkveni jubilej, obično se održava svakih 25 godina i očekuje se da će privući oko 30 milijuna hodočasnika u Rim. U ceremoniji održanoj u bazilici svetog Petra Franjo je predstavio zakonik poznat kao papinska bula u kojem je ocrtana njegova vizija obnove nade za nadolazeću godinu, piše Hina.

Ova nada, koja nadilazi prolazna životna zadovoljstva i postizanje naših neposrednih ciljeva, tjera nas da se uzdignemo iznad naših kušnji i poteškoća i nadahnjuje nas da nastavimo ići naprijed, napisao je papa Franjo u zakoniku. U dokumentu na 10 stranica Sveti Otac se dotaknuo mnogih tema koje su obilježile njegovo papinstvo, osuđujući svjetsko siromaštvo i rat te braneći prava migranata i potrebu za povećanjem nataliteta u mnogim zemljama. 

Ponovio je svoj poziv na ukidanje smrtne kazne, zatražio od vlada da ponude pomilovanje zatvorenicima i pozvao na smanjenje duga siromašnim nacijama. - Ako doista svijet želimo pripremiti na put do mira, obvežimo se da ćemo otkloniti uzroke nepravde, oprostiti nepodmirene dugove i nahraniti gladne, piše u zakoniku.

Crkveni jubilej testirat će izdržljivost pape Franje, koji u prosincu puni 88 godina i koji se posljednjih mjeseci suočavao sa zdravstvenim problemima, uključujući operaciju abdomena i više gripa. Od 2013. na čelu je Katoličke crkve koja broji gotovo 1,3 milijarde pripadnika. 

Sveta godina počinje na Badnjak, 24. prosinca, kada papa otvara brončana vrata bazilike koja simboliziraju vrata spasenja za katolike jer su inače zapečaćena. Sveta vrata tri druge velike rimske bazilike bit će otvorena tijekom 12 dana nakon toga, a događaj će završiti 6. siječnja 2026.

Vjernici koji hodočaste tamo i ili na druga vjerska mjesta te koji čine dobra djela tijekom Svete godine mogu, pod određenim uvjetima, dobiti oprost kazne za grijehe. Vjeruje se da je prvu rimokatoličku Svetu godinu potaknuo papa Bonifacije 1300. Posljednja redovna Sveta godina održana je 2000. pod papom Ivanom Pavlom II., dok je Franjo 2016. proglasio izvanrednom Svetom godinom. 

Dok je službeno odbrojavanje u tijeku, Rim je zauzet pripremama za očekivani val hodočasnika, oslanjajući se na proračun od 4 milijarde eura kako bi grad učinio pristupačnijim i ugodnijim za posjetitelje.

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0