Omaž ratnom prijatelju

Trideset i dvije godine kako si na samom početku ratnog vrtloga stigao preko Goranaca u Mostar, u džepu ti Bobetkova Zapovjed u društvu Bato i Fićo Šunjić 

Vitak kao bor, dvometraš pun pouzdanja i odlučnosti a tek si u dvadeset drugu zagazio bio. Malo smo u Zapovjedništvu OS Mostar dvojili jesmo li u tebi dobili očekivani kapacitet koji smo tražili. 

Pogledaju se Ćela i Pero i jedan će: " Poznaješ li možda ti ove naše odvažne momke koji već mjesecima ratuju od Dubrovnika do Velebita i dalje." 

A ti onako potiho : " A kako neznam Bože moj, evo Batu, Fiću, pa Mladena Šunjića, Aničića, Letu, Ćorića, Zadru, Jurića, Majtina, Zoku, Raiča, Špegelja, triba li još?" 

Dovoljna to bi preporuka da stekneš povjerenje i kreneš na legendarnu Planinicu među kasnije nerazdvojnu družinu topnika te u druge postrojbe donoseći nova znanja i dajući veliku pomoć ustroju. Znanje stečeno školovanjem i ratovanjem u RH.kao pripadnik već legendarne "4.splitske gard.brigade" i V.P. 

Uz značajnu pomoć puk. Pavičića s "Južnog bojišta" i nas već poprilično organizirane po postrojbama OS HVO Mostar sve je išlo puno lakše i brže kao i suradnja sa postrojbama iz okolnih mjesta. 

Ubrzo su se stekli uvjeti za početak oslobađanja Mostara i doline Neretve, krenule su nezaboravne "Lipanjske zore" podobro obilježene tvojim doprinosom. Kao zarobljenik Logora Knin, sve si ovo mogao promatrati iz hladovine splitskih palmi i štaketa, ali tebi je zov Domovine bio jači. 

Gorka tvoja sudbin te je dok si još bio u bešici ostavila bez majke čije mliko nisi kušao, čiju toplinu milovanja nisi osjetio. Vjerovatno su i te okolnost dodatno uticale na tebe da iskreno ljubiš bližnjega svoga i da nesebično širiš ljubav oko sebe. 

Nezaboravne "Lipanjske zore" obilježene suzama i krvlju branitelja i na tebi su ostavile neizbrisiv ožiljak ali stvorile  prijateljstva i neraskidivu vezu sa mnogima. I evo sve do današnjeg dana kada nas nemali broj pripadnika topništva, poglavito Tb. Planinica pohodimo tvoje vječno počivalište u ponosnoj Dalmatinskoj zagori u Unešiću da bi ti još jednom odali počast. 

Počivaj u miru dok ti plemenita duša stoluje u Kraljevstvu nebeskom zajedno sa dušama palim za Domovinu. 

Od tog mjesta časnijeg  nema i ti ga zasigurno zaslužuješ. Na ponos tvojoj divnoj obitelji i suborcima snivaj san u miru Božijem dragi Miro. Pripadnici topništva i drugih postrojbi OS HVO Mostar.

brig. Vina Marić

Podijeli na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0