Turska je prva država u Europi koja je registrirala šafran u Europskoj uniji, čime je postala druga država svijeta koja ima registriran ovaj začin u Europi
Riječ je o najskupljem začinu na svijetu.
Turski šafran se uzgaja u Safranboluu, na sjeveru zemlje, te je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Razlog zbog kojeg je ovo najskuplji začin na svijetu jeste što je za proizvodnju jednog kilograma potrebno 510.000 stigmi cvijeta.
Koristi se u različite svrhe - za proizvodnju boje, kozmetike i hrane. Osim toga, ima znatno pozitivan utjecaj na zdravlje - olakšava obnavljanje stanica, poboljšava pamćenje, dobar je u borbi protiv astme i drugih respiratornih bolesti, pomaže u probavi i jačanju desni. Šafran se sadi u augustu, a bere tokom oktobra i novembra kada naraste između 15 i 30 centimetara.
Šafran u Safranboluu ima historiju koja traje već 3.500 godina, a njime se tokom bizantijskog perioda trgovalo na zapadu Anadolije. Svoju važnost je zadržao i tokom osmanskog perioda. U Turskoj se smatra nacionalnom biljkom.
Kako je već istaknuto, za jedan kilogram šafrana potrebno je ručno ubrati 510.000 cvjetnih stigmi. Jedan gram se prodaje za 250 lira (sedam eura ili 14 KM), prenosi klix.ba.
Nema komentara:
Objavi komentar